ua en ru

Боротьба за реверс

Угорщина ввечері 25 вересня припинила реверс газу в Україну.

Угорщина ввечері 25 вересня припинила реверс газу в Україну. Національна акціонерна компанія "Нафтогаз Україна" пояснила це результатом тиску на Угорщину з боку російського "Газпрому".

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк звинуватив Росію в спробах "заморозити Україну". "Вони хочуть нас заморозити. Така мета, і ще один козир в російських руках. Крім військової операції проти України, у них є й інша козирна карта - енергетична", - сказав Яценюк. "Кінцева мета Росії - організувати новий конфлікт в Україні", - додав він.

Угорщина в свою чергу повідомила, що досягла домовленості з "Газпромом" щодо збільшення імпорту газу з Росії та трубопровід, по якому вона направляла газ в Україну, знадобився для збільшення зазначеного імпорту.

При цьому варто відзначити, що українська сторона не вважала угорський реверсний напрямок пріоритетним у зв'язку з високою ціною на поставлений звідти газ. Цим можна пояснити низький рівень завантаження імпорту - 4,6 млн куб. м на добу з можливих 15 млн. "Якщо ми у Словаччині отримуємо газ по 320-330 доларів, то нам немає логіки по 400 купувати на угорському напрямку", - заявив журналістам 10 вересня глава "Укртрансгазу" Ігор Прокопів.

Раніше реверс газу з Європи в Україну йшов по трьом напрямкам: через Словаччину, Польщу і Угорщину. Станом на 24 вересня 2014 р., за даними "Укртрансгазу", добове надходження по словацькому коридору складало 26,9 млн куб. м газу, а з боку Польщі та Угорщини імпортувалося відповідно 4,4 та 4,6 млн куб. м.

Всього ж імпорт газу в Україну з Євросоюзу з початку 2014 р. і по 24 вересня включно збільшився на 30%, або на 600 млн куб. м порівняно з аналогічним періодом 2013 р. до 2 млрд куб. м.

Росія і раніше вже перешкодити реверсу в Україну, знижуючи постачання газу в Словаччину і Польщу. Принаймні, про це заявляли словацька і польський оператори. "Газпром" же все заперечував.

Міністр енергетики РФ Олександр Новак зазначає, що газові домовленості Росії з країнами ЄС не передбачають реекспортні поставки в треті країни. "Існуючий документ (контракт на постачання газу, - ред.) не передбачає реекспорт. Сподіваємося, що наші європейські колеги будуть з повагою ставитися до досягнутим раніше домовленостям, тільки це може стати гарантією безперебійних постачань газу європейським споживачам", - заявив Новак в інтерв'ю німецькій газеті Handelsblatt.

На думку ж співголови Фонду енергетичних стратегій Дмитра Марунича, Росія не має права заборонити європейським газотрейдерам реекспортувати російський газ в Україну, однак "Газпром" буде докладати зусиль для зриву таких поставок.

"Газпром", звичайно, не може заборонити реекспорт газу в Україну - це очевидно. У них немає таких повноважень. Але будуть робити все можливе, зменшуючи поставки, намагаючись перепідписати контракти, де будуть більш дієві механізми з забороною реекспорту, будуть застосовувати інші механізми впливу", - заявив РБК-Україна експерт.

Марунич прогнозує, що у зв'язку з тиском Росії Україна може недоотримати 1,5 млрд куб. м газу реверсом від заявлених Кабінетом міністрів України 6 млрд куб. м.

"Кабмін заклав баланс газу 6 млрд реверсу в цьому році. Самий максимум, який може бути отриманий за всіма маршрутами, але це сверхоптимистическая оцінка, і, швидше за все, вона буде скорегована. Угорщина взагалі зупинила поставки, хоча там було небагато - 4-5 млн кубів на добу. Польща 2 тижні тому зупиняла поставки. Тому цілком очевидно, що Кабмін не отримає 6 мільярдів по реверсу ніяк. Дай Бог, щоб було 4,5-4 мільярди кубометрів по реверсу, мені здається, що це реалістичний прогноз. Тоді ці 1,5 мільярда додадуться до дефіциту в 5 мільярдів, який нарешті визнали", - повідомив Дмитро Марунич.

Михайло Криволапов