ua en ru

Боротьба з корупцією в "Укрзалізниці" фактично не ведеться, - експерти

Боротьба з корупцією в "Укрзалізниці" фактично не ведеться, - експерти Фото: Укрзалізниця (РБК-Україна)

Ситуація з корупцією в "Укрзалізниці" тільки погіршується

В "Укрзалізниці" на сьогоднішній день немає помітних зрушень у боротьбі з корупцією, а прийнята антикорупційна програма фактично не виконується. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявили опитані експерти, йдеться в матеріалі "Залізничні схеми: що заважає "Укрзалізниці" побороти корупцію"

"За останні два роки ніхто з тих, кого затримували на хабарах або пред'являли підозру у вчиненні корупційних правопорушень, не був притягнутий до відповідальності за рішенням суду. На сьогодні так ніхто з керівництва УЗ не був притягнутий до якоїсь відповідальності за корупцію в компанії. Думаю, що це через те, що з високих кабінетів не надходило команди займатися боротьбою з корупцією в УЗ. Тому реальних змін у цьому питанні немає", - сказав голова громадської організації "Всеукраїнський центр реформ транспортної інфраструктури" Володимир Наумов.

Наумов не самотній у своїй оцінці ситуації навколо залізничного монополіста. На думку голови ради Федерації металургів України Сергія Біленького, рівень корупції в УЗ залишається досить високим.

"Ми дуже стурбовані цією обставиною, оскільки розраховуємо на те, що ті чималі кошти, які підприємства гірничо-металургійного комплексу платять за послуги УЗ, повинні витрачатися ефективно, а не розкрадатися, - говорить він. - Існуюча в УЗ система закупівель покликана боротися з корупцією, але за фактом вона скоріше заважає проведенню тендерів в розумні терміни, оскільки зараз абсолютно не проблема будь-якому несумлінному учаснику заблокувати тендер".

Керівник проектів волонтерської ініціативи "Zалізниця без корупції" (займається моніторингом тендерів УЗ) Володимир Даценко вважає, що ситуація з корупцією в УЗ тільки погіршується.

"У 2016 році був певний адаптаційний період, коли корупціонери шукали шляхи обходу нових правил закупівель, а також було незрозуміло чи зажадає керівництво держави від УЗ якісних змін чи ні. У 2017 році, швидше за все, всі контакти було налагоджено. З того періоду системність корупції залишається незмінною, - розповідає він. - Ринок закупівель освоєний компаніями, створеними у 2016-2017 роках, які записані на підставних осіб і які фізично майже неможливо знайти".

Крім того, за словами Володимира Даценка, навіть після відкриття кримінальних проваджень корупційні схеми закупівель продовжують працювати.

Нагадаємо, за даними опитування КМІС, абсолютна більшість українців стурбовані рівнем корупції в країні: 75,7% вважають проблему дуже серйозною, ще 18,0% - швидше серйозною (разом 93,7%).

Зазначимо, що за даними опитування КМІС, три чверті українців (73,2%) переконані, що корупція дуже поширена у Верховній раді, що 12,6 процентних пунктів більше, ніж у 2015 році.