ua en ru

Корупція увійшла до трійки найголовніших проблем для українців

Корупція увійшла до трійки найголовніших проблем для українців Фото: хабар (НАБУ)

Корупція йде третьою після проблеми високої вартості життя і низьких зарплат, а також війни в Донбасі

Абсолютна більшість українців занепокоєні рівнем корупції в країні: 75,7% вважають проблему дуже серйозною, ще 18,0% - скоріше серйозною (разом 93,7%). Про це свідчать дані моніторингового дослідження КМІС "Стан корупції в Україні", проведеного у липні-серпні 2018 року.

За даними дослідження, проблема корупції входить до трійки проблем-лідерів після проблеми високої вартості життя і низьких зарплат, а також військових дій у Донецькій і Луганській областях.

Корупція увійшла до трійки найголовніших проблем для українців

Найгострішою серед корупційних проблем респонденти назвали політичну корупцію на найвищому рівні (73,2% респондентів вважають її дуже серйозною проблемою, ще 19,3% - скоріше серйозною; разом 92,5%).

Корупція увійшла до трійки найголовніших проблем для українців

Дослідження було проведене Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) протягом травня-вересня 2018 року в рамках проекту "Долучайся", що реалізується Pact в Україні за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Польовий етап тривав з 3 липня до 11 серпня. У дослідженні 2018 року всього було опитано 10 169 респондентів, які проживають у 476 населених пунктах по всій Україні за виключенням окупованих територій. Статистична похибка для всієї вибірки не перевищує 1,5% (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5).

Нагадаємо, у проекті державного бюджету на 2019 рік, який Кабінет міністрів подав до Верховної ради, закладено фінансування Вищого антикорупційного суду України в сумі 287 млн грн.

Відзначимо, у проекті державного бюджету на 2019 рік на Національне антикорупційне бюро України виділять 857 млн грн (стільки ж, як і в минулому році). На Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру пропонується виділити 116 млн грн, що трохи менше, ніж у 2018 році (127 млн грн). У той же час на Національне агентство з питань запобігання корупції видатки зростуть на 10% - 683 млн грн до 758 млн грн.