ua en ru

Більшість українців підтримують багатопартійну систему

Більшість українців підтримують багатопартійну систему Фото: Верховна рада (Віталій Носач, РБК-Україна)

Підтримка багатопартійності зростає із зростанням рівня освіти та доходів

У листопаді 2020 року частка прихильників багатопартійності серед українців перевищує половину (51,3%). Частка противників - понад третина громадян (34,7%).

Про це свідчать дані опитування Центру Разумкова.

Більшість українців підтримують багатопартійну систему

За даними опитування, тільки на сході України число противників багатопартійності (43,2%) дещо перевищує число її прихильників (41,5%).

Підтримка багатопартійності зростає із зростанням рівня освіти та доходів. Серед прихильників "Європейської солідарності" та "Батьківщини" рівень підтримки багатопартійності є значно вищим, ніж серед прихильників "Слуги народу" та ОПЗЖ.

На питання щодо прийнятної для них кількості партій-суб’єктів партійної системи 55% опитаних громадян відповіли "від 2 до 5", ще 22% - "5-10 партій".

Більшість українців підтримують багатопартійну систему

Однопартійність найбільше підтримують люди віком 50-59 років, з найнижчими статками, з середньою спеціальною освітою, прихильники ОПЗЖ.

Дослідження проведено соціологічною службою Центру Разумкова 30 жовтня по 5 листопада 2020 року по всій України за винятком окупованих Росією територій. Опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки - 2,3%.

Нагадаємо, за даними опитування Центру Разумкова, дві третини (62%) опитаних громадян не бачать в Україні партії, яка б представляла їх інтереси. Про наявність такої партії заявили 38% респондентів.

Як повідомляло РБК-Україна, за даними опитування Центру Разумкова, національно-демократичний напрям найбільше відповідає переконанням українців. У листопаді 2020 року про підтримку цього ідейно-політичного напряму заявили 19,9% українців.