ua en ru

Bellingcat дізнався, які країни відвідували підозрювані в отруєнні Скрипалів за два роки

Bellingcat дізнався, які країни відвідували підозрювані в отруєнні Скрипалів за два роки Фото: підозрювані в отруєнні Скрипалів (скрін відео youtube.com/RT)

Bellingcat і The Insider отримали в розпорядження дані про відвідування підозрюваними країн Європи та Азії

Bellingcat і The Insider отримали в розпорядження дані про відвідування підозрюваними в отруєнні Сергія і Юлії Скрипаль "Олександром Петровим" і "Русланом Бошировым" країн Європи та Азії з 2016 року і по теперішній час. Про це йдеться в їхньому спільному розслідуванні.

Повідомляється, що двоє російських оперативників почали подорожувати по світу 8 квітня 2016 року, коли "Петров" (можливо, що і "Боширов") в'їхав до Мінська, а звідти вилетів до Амстердаму. Він прибув до Нідерландів через два дні після скандального референдуму про асоціацію України з ЄС, а 10 днів вилетів назад у Москву.

Зазначено, що наступна поїздка "Петрова" розпочалась 11 липня 2016 року. Зокрема, він перетнув російсько-казахстанський кордон на автобусі, вказавши казахським прикордонникам в якості місця призначення місто Пекін. Однак залишається невідомим, як він планував добиратися до китайської столиці. Також незрозуміло, якими були його плани, однак далі на 15 днів його сліди губляться. Потім він знову з'явився на рейс в Москву - але не з Пекіну, а з ізраїльського міста Тель-Авіва.

Дослідна група і видання встановили, що два місяці тому "Петров" знову відправився в Амстердам, а звідти вилетів у Лондон. Це, імовірно, була перша його поїздка до Британії. Невідомо, скільки часу він провів у Британії, однак поїздка в Нідерланди і Британію в цілому зайняла менше тижня.

За інформацією Bellingcat і The Insider, через два місяці після повернення з Лондона "Петров" знову полетів у Амстердам. На цей раз він пробув в Європі 12 днів. Наприкінці листопада він повернувся в Москву рейсом з Парижа.

Наступна поїздка "Петрова" розпочалася 28 лютого 2017 року. Повідомляється, що на цей раз він знову попрямував до Британії. Він пробув там 6 днів і повернувся 4 березня - в той же день, коли рік тому вони з напарником отруїли Сергія Скрипаля та його доньку.

З вересня 2017 року по лютий 2018 року "Петров" п'ять разів побував у Франції і Швейцарії. Зазвичай він прилітав у Париж і повертався з Женеви. Остання з цих поїздок виявилася самою довгою: він пробув в Європі два тижні - з 23 січня по 6 лютого. На цей раз Женева була місцем вильоту, так і прильоту.

Наступна поїздка виявилася їх останньою поїздкою в Європу: 2 березня 2018 року вони обидва приземлилися в аеропорту Гатвік, купивши квитки на цей рейс попереднім ввечері.

Нагадаємо, раніше в розслідуванні Bellingcat було встановлено особу "Руслана Боширова", одного з двох співробітників ГРУ, обвинувачених в отруєнні Скрипалів. Як відзначає видання, в пошуку допоміг сайт військового училища, що опублікував список своїх випускників, які стали "Героями Росії". Серед них був Анатолій Чепіга. Виписка з системи "Російський паспорт" 2014 року підтвердила цю гіпотезу.

Раніше в Британії встановили особи двох чоловіків, які фігурують в отруєнні Скрипалів в англійському місті Солсбері. Їх звинуватили у змові з метою вбивства з використанням речовини "Новичок". Пізніше було встановлено, що співробітники ГРУ РФ, яких підозрюють в отруєнні Скрипалів, з вересня 2016 року по березень 2018 майже 30 разів літали в Європу, найчастіше - в Женеву. Також у Британії заявили, що підозрювані Олександр Петров і Руслан Боширов є офіцерами військової розвідки Росії.