ua en ru

Для Ахметова надприбутки від "Роттердам+" сягають 35 млрд гривень, - Герус

Для Ахметова надприбутки від "Роттердам+" сягають 35 млрд гривень, - Герус Фото: Рінат Ахметов (УНІАН)

Герус розповів про прибутки Ахметова від формули "Роттердам+"

Для Ріната Ахметова та його енергохолдингу ДТЕК надприбутки від "Роттердам+" сягають 35 млрд гривень. Про це пише своїй сторінці у соцмережі Facebook голова Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг Андрій Герус.

"За 35 млрд грн (надприбутки від Роттердам+) не можна підвищити всі пенсії на 40%. Але можна було б на наступний рік підвищити пенсії на 20% для 9 000 000 пенсіонерів, які отримують пенсії менше, аніж 3 000 грн", - написав Герус.

Він зазначив, що середня пенсія таких пенсіонерів нижча, аніж 2 000 грн і їх 77% від усіх пенсіонерів.

"І навіть якщо ви сидите у комфортному офісі у центрі Києва і вам байдуже ті 9 млн пенсіонерів із пенсією менше 70 дол. у місяць, то варто хоча би пам'ятати, що вони (пенсіонери) визначають результат виборів. А не 0,75 млн користувачів фейсбуку, половина з яких вважає нижчим свого достоїнства ходити на якісь там вибори", - пише експерт.

При цьому, це, на його думку, не означає, що всі 35 млрд грн треба було потратити виключно на пенсії.

"Але це означає, що із дуже слабкої економіки витискають ресурс, щоб найбагатших зробити ще багатшими. Але на багато інших потреб кажуть, що коштів немає і "затягніть ще трошки пояси". Це про пріоритети та справедливість не у словах, а у рішеннях та діях. Тому що не конференції, не форуми, не футурологічні візіонерства визначають наше майбутнє. А тільки сьогоднішні рішення та дії визначають наше майбутнє завтра. Чудес не буде", - написав Герус.

Для Ахметова надприбутки від "Роттердам+" сягають 35 млрд гривень, - ГерусСкріншот (facebook.com/andriy.gerus)

Нагадаємо, як писало РБК-Україна, формула "Роттердам+" означає, що протягом 2,5 років у тариф на електроенергію вартість вугілля українського видобутку закладається з урахуванням неіснуючої доставки його з порту Роттердам.

За словами голови Національного антикорупційного бюро Артема Ситника, відомство якого вже другий рік проводить розслідування щодо правомірності формули "Роттердам плюс", надприбутки енергогенеруючих компаній завдяки цьому механізму тільки за рік склали 15 млрд гривень. При цьому з урахуванням фактично монопольної частки холдингу ДТЕК на ринку близько 80% цього "пирога" дісталося саме цій компанії.

Як відомо, на сьогодні енергохолдинг олігарха Ріната Ахметова контролює 75% ринку теплової генерації і 85% видобутку вугілля в країні.