ua en ru

Агрофірму Kernel звинуватили у рейдерській атаці

Найбільший в Україні виробник і експортер соняшникової олії, компанія Kernel Андрія Веревського - і агрофірма "Батьківщина", яка обробляє близько 20 тис. га в Чернігівській області, вчора звинуватили один одного в рейдерській атаці на сільгоспземлі. Про це пише "Комерсант-Україна".

Власник "Батьківщини" Олег Дмитренко стверджує, що напередодні отримав пропозицію про продаж свого бізнесу, на що відповів відмовою.

Першими про незаконні дії конкурента вчора заявили в Kernel Holding. У компанії стверджують, що представники "Батьківщини" з 25 серпня перешкоджають компанії "Дружба Нова" (належить Kernel) у зборі врожаю кукурудзи на 2,6 тис. га у Талалаївському та Срібнянському районах Чернігівської області. Працівники "Батьківщини" заблокували рух комбайнів і вантажних автомобілів "Дружба Нова" на полях і дорогах загального значення, стверджують у компанії.

"А 26 серпня до рейдерської атаки приєдналися нові представники "Батьківщини" - особи кавказької зовнішності, які чинили психологічний і фізичний тиск на механізаторів і водіїв. Їм погрожували вогнепальною зброєю, а їх близьким - фізичною розправою",- наголошується в повідомленні.

Простий і виведення з ладу техніки, а також псування зерна, яке довгий час перебувало в кузовах заблокованих вантажівок, призвели до збитків на 1,3 млн грн.

Власник "Батьківщини" депутат Чернігівської облради Олег Дмитренко звинувачує в незаконних діях Kernel.

"Ми з 2000 р. орендуємо ці землі. І саме ми зазнали рейдерської атаки з боку структур Kernel",- стверджує він.

За його словами, вранці 24 серпня техніка Kernel в'їхала на поля компанії і почала збір урожаю. При цьому кілька вантажівок Kernel і понад 60 охоронців з нашивками компанії заблокували під'їзди до цих полів.

За оцінками Дмитренко, змогла вивезти близько 2 тис. т продукції, від чого збитки компанії склали менше ніж у 2 млн грн.

Конфлікт між компаніями триває з 2010 р., стверджують в Чернігівській облдержадміністрації.

"Мова йде про землі резервного фонду, які до 2010 р. орендувала "Батьківщина". У 2010 р. облдержадміністрація вирішила не продовжувати договір з "Батьківщиною", а уклала угоду з фермерським господарством "Сребнянское" місцевого підприємця Ігоря Борсука",- розповів виданню один з чиновників адміністрації на правах анонімності.

Пізніше "Батьківщина" оскаржила розрив договору оренди. 6 грудня 2012 р. Вищий адмінсуд остаточно постановив, що "Батьківщина" має першочергове право на оренду цих земель, а 23 січня визнав їх оренду господарством "Сребнянское" незаконної, випливає з рішень, опублікованих в єдиному госсреестре судових рішень.

Представники Чернігівського і Срібнянської районних адміністрацій підтвердили, що саме на підставі судових рішень "Батьківщина" обробляє сільгоспземлі резервного фонду.

"Вони справно вносять орендну плату та сплачують усі податки, тому у нас немає до них питань",- заявив голова Талалаївської райдержадміністрації Віталій Голець. Тому в 2013 р. "Батьківщина" також посіяно кукурудзу на цих землях.

У Kernel стверджують, що діяли на підставі документів, поданих Ігорем Борсуком.

"Ми надавали послуги виключно по збору врожаю та його перевезення. При укладенні договору з Ігорем Борсуком останній надав нам правовстановлюючі документи на ці землі - договори оренди, які є чинними і зареєстрованими в законному порядку",- передали в Kernel слова директора "Дружба Нова" Віталія Ставничука.

Метою дій конкурента Олег Дмитренко вважає поглинання компанії з боку Kernel. За його словами, напередодні рейдерської атаки, 23 серпня, в його адресу надійшло звернення ІГ "Арт-Капітал" (копія є в розпорядженні видання). У ньому компанія повідомляла, що до неї звернувся іноземний інвестор, зацікавлений у купівлі підприємства. "Я відповів відмовою. Не виключено, що цей неназваний інвестор - саме Kernel",- вважає Дмитренко.

Голова департаменту M&A "Арт-Капітал" Михайло Орнато вчора відмовився коментувати лист. А в Kernel заявили, що "Арт-Капітал" не залучали в якості фінансового радника.

Виходячи з розміру земельного банку "Батьківщини", компанія може коштувати 25-30 млн дол, в залежності від того, якими активами вона має, підрахував директор інвестиційно-банківського департаменту Dragon Capital Юрій Астахов.