ua en ru

Адвокат Балуха розповіла, чому "суд" не хоче бачити його в залі засідання

Адвокат Балуха розповіла, чому "суд" не хоче бачити його в залі засідання Фото: Володимир Балух (crimeahrg.org)

За словами Дінзе, "суд" вважає поведінку українського активіста "неприпустимою"

Підконтрольний Кремлю "Верховний суд Криму" не доставляє голодуючого українського активіста в анексованому Криму Володимира Балуха з Сімферопольського СІЗО до зали суду, бо вважає його поведінку "неприпустимою". Про це розповіла адвокат Балуха Ольга Дінзе, передає "Крим.Реалії".

Дінзе зазначила, що є кілька факторів, чому суд не бажає бачити Балуха безпосередньо в залі суду.

"По-перше, це пов'язано з характеристикою особистості Володимира. Суд вважає, що Балух веде себе на засіданнях гіперемоційно і дозволяє собі неприпустимі висловлювання на адресу суду. І друге припущення - вирок Володимиру можуть залишити без зміни і побоюються його реакції на це", - сказала Дінзе.

Також адвокат додала, що суд не зможе провести засідання без участі Балуха.

"Таке можливо лише у виняткових випадках: якщо він направлений на психіатричну експертизу, і якщо стан його здоров'я не дозволяє йому взяти участь у засіданні. У нашому випадку не настали ті правові наслідки, при яких явка Володимира в суд може бути визнана необов'язковою", - пояснила адвокат.

Нагадаємо, вчора, 24 вересня, в окупованому Росією Криму відклали на невизначений термін засідання "Верховного суду Криму" з розгляду апеляції на вирок активістові Володимиру Балуху.

Секретар суду повідомила, що він відмовився виходити із камери слідчого ізолятора для відеоконференції. Тоді "суддя" пробувала почати засідання без Балуха, однак була змушена відкласти розгляд скарги через протест адвокатів політв'язня.

Відзначимо, 5 липня підконтрольний окупаційної владі Роздольненський районний суд Криму визнав українського політв'язня Володимира Балуха винним у нібито побитті начальника ізолятора тимчасового утримання і засудив його до 5 років позбавлення волі і штрафу в 10 тисяч рублів.

Нагадаємо, 10 вересня так званий "Верховний суд" анексованого Криму відхилив апеляцію захисту українця Володимира Балуха на відмову в умовно-достроковому звільненні.

Вже 13 вересня український омбудсмен Людмила Денисова повідомила, що активіста Володимира Балуха, який знаходиться в СІЗО Сімферополя в окупованому Російською Федерацією Криму, жорстоко побили співробітники слідчого ізолятора.

У МЗС України заявили, що докази побиття Балуха передадуть в міжнародні суди.