ua en ru

Адаптація до перманентного форс-мажору: що відбувається з цінами в Україні

Адаптація до перманентного форс-мажору: що відбувається з цінами в Україні Фото: супермаркет (Віталій Носач, РБК-Україна)

У лютому 2021 року, після повернення економіки до функціонування в умовах адаптивного карантину, цінова ситуація в Україні зберігала характерні ознаки попередніх місяців. Споживча активність зосереджувалася на товарах та послугах першої необхідності.

Про це йдеться в огляді Департаменту стратегічного планування та макроекономічного прогнозування Мінекономіки.

"На даному етапі динаміка внутрішніх цін фактично є характеристикою процесу адаптації суспільства до перманентного форс-мажорного стану", - йдеться в повідомленні.

За даними міністерства, набирає обертів посилення ролі витратної складової ціни як під тиском зовнішніх (зростання попиту та, відповідно, цін), так і внутрішніх чинників (подорожчання сировини та енергії).

"Як і прогнозувалося до цього, за підсумком 2021 року зростання споживчої інфляції, вірогідно, перевищить цільовий рівень Національного банку на тлі поступового відновлення економічної активності", - зазначили в міністерстві.

Водночас у Мінекономіки вважають, що така ситуація не призведе до кардинальних змін середньострокового тренду на уповільнення інфляційних процесів і вже у 2022 році очікується вичерпання тиску інфляційних чинників.