ua en ru

Майже 50 тисяч недієздатних осіб в Україні ізольовані від суспільства, - правозахисник

Майже 50 тисяч недієздатних осіб в Україні ізольовані від суспільства, - правозахисник Фото: Роберт ван Ворен (facebook.com imagencyua)

За словами правозахисника, система психоневрологічних інтернатів в Україні залишається недофінансованою

Майже 50 тисяч недієздатних осіб в країні залишаються ізольованими від суспільства, і частина з них перебуває у жалюгідних умовах. Про це повідомив директор міжнародної організації "Права людини у сфері психічного здоров’я - Федерація Глобальна ініціатива в психіатрії" Роберт ван Ворен, передає інформаційне управління Верховної ради.

Ван Ворен підкреслив, що система психоневрологічних інтернатів в Україні залишається практично незмінною: забюрократизованою, недофінансованою і недостатньо забезпеченою професійними кадрами.

"Роберт ван Ворен підкреслив, що майже 50 тисяч осіб в країні залишаються ізольованими від суспільства і частина з них перебуває у жалюгідних умовах", - сказано у повідомленні.

Правозахисник підкреслив, що система опіки застаріла і підлягає трансформації - слід розширювати можливості людей, визнаних недієздатними, і прагнути до збільшення можливостей їх контролю над власним життям.

"Звичайно, мають бути обмежені права недієздатних, але не можна позбавляти їх прав зовсім", - сказав він та додав, що трансформація триватиме не один рік.

Як писало РБК-Україна раніше, у жовтні 2016 року парламент прийняв за основу проект закону, яким передбачалося заборонити стерилізацію недієздатних осіб без їх згоди. У листопаді 2017 року нардепи прийняли його в цілому, а у грудні - підписав голова держави.

У січні цього року у Чернівецькій області зафіксували порушення прав недієздатних чоловіків. В інтернаті проживають понад 200 чоловіків з невиліковними психоневрологічними хворобами. Повідомлялося, що на вікнах кімнат стояли решітки, кімнати були холодні, а спати мешканців змушували на дерев'яних лавах.