ua en ru

"Свобода" пропонує Раді встановити експортні мита на соняшникову олію в розмірі 3%

Народні депутати від з фракції "Свобода" Ігор Мірошниченко та Олександр Мирний пропонують Верховній Раді України встановити експортні мита на соняшникову олію в розмірі 3%.

Народні депутати від з фракції "Свобода" Ігор Мірошниченко та Олександр Мирний пропонують Верховній Раді України встановити експортні мита на соняшникову олію в розмірі 3%. Про це йдеться у законопроекті № 4858 "Про ставки вивізного (експортного) мита на олію соняшникову (неочищену)", текст якого оприлюднено на сайті парламенті.

Законопроект пропонує запровадити експертне мито на олію соняшникову (неочищену) в розмірі 3% від митної вартості експортованої олії.

У пояснювальній записці до законопроекту автори зазначають, що згідно офіційної інформації Міністерства доходів і зборів України, за 2005-2013 рр. українськими виробниками експортовано 17 млн 077 тис. 347 т олії соняшникової (нерафінованої) на загальну суму 15 млрд 716 млн 349 тис. дол. Власники олійно-переробних заводів отримують надприбутки.

При цьому 90% від загального експорту складає олія неочищена.

"Законопроект розроблено з метою відновлення справедливості на ринку сільськогосподарської продукції та перерозподілу прибутків у державі", - йдеться у пояснювальній записці до документу.

Як зазначають автори законопроекту, реалізація положень законопроекту під час його практичного застосування призведе до надходження до бюджету на прогнозовану суму близько 792 млн 825 тис. грн.