ua en ru

"Нафтогаз" заборгував "Укргазвидобування" 2,3 млрд грн за газ для населення

НАК "Нафтогаз України" заборгував ПАТ "Укргазвидобування" 2,3 млрд грн за газ для населення. Про це повідомляє прес-служба "Укргазвидобування".

НАК "Нафтогаз України" заборгував ПАТ "Укргазвидобування" 2,3 млрд грн за газ для населення. Про це повідомляє прес-служба "Укргазвидобування".

"Станом на 31 жовтня 2013 р. сума заборгованості, вперше в історії компанії, сягнула 2,3 млрд грн. Саме стільки НАК "Нафтогаз України" винна за 5,46 млрд куб. м газу, який видобувався протягом майже півроку. В тому числі, прострочена дебіторська заборгованість в сумі 1,8 млрд грн", - йдеться в повідомленні.

Як зазначають у компанії, "Нафтогаз " не розраховується з "Укргазвидобування" за поставлений в 2013 р. газ з червня цього року.

"Ця ситуація не дає можливості своєчасно виплатити заробітну плату колективу ПАТ "Укргазвидобування" (майже 21 тисяча осіб) і виконати зобов'язання зі сплати податків до державного бюджету за жовтень місяць. Також це призведе до невиконання планів ПАТ "Укргазвидобуванням" щодо видобутку природного газу для забезпечення населення в 2013 р.", - зазначають в "Укргазвидобування".

Зазначимо, в липні 2013 р. "Укргазвидобування" подала до суду на "Нафтогаз України" позов про стягнення 266,5 млн грн.

Варто також зауважити, що з 1 листопада за новим законом "Нафтогаз" звільняється від зобов'язань надавати майнове або інше забезпечення виконання обов'язків за наданими в 2013 р. держгарантій і вносити плату за надання таких держгарантій.

Також зазначимо, що заборгованість споживачів за використаний природний газ перед НАК "Нафтогаз України" на сьогодні складає 17 млрд грн.

ПАТ "Укргазвидобування" є найбільшою газовидобувною компанією України, добуваючи близько 15 млрд куб. м газу щорічно. Компанія також виробляє нафтопродукти на своєму структурному підрозділі - Шебелинському газопереробному заводі (Харківська область).

НАК "Нафтогаз України" - провідне підприємство паливно-енергетичного комплексу України, одна з найбільших компаній країни. Компанія здійснює повний цикл операцій з розвідки та розробки родовищ, експлуатаційного і розвідувального буріння, транспортування та зберігання нафти і газу, постачання природним і зрідженим газом споживачів.

Нагадаємо, що сьогодні "Нафтогаз" повністю розрахувався з усіма боргами за постачання газу і з 8 листопада припинив всі закупівлі газу у "Газпрому".