ua en ru

Споживачі заборгували "Нафтогазу" 17 млрд грн

Заборгованість споживачів за використаний природний газ перед НАК "Нафтогаз України" на сьогодні складає 17 млрд грн.

Заборгованість споживачів за використаний природний газ перед НАК "Нафтогаз України" на сьогодні складає 17 млрд грн. Про це повідомляє прес-служба компанії.

У тому числі: 15,9 млрд грн - борг за газ, використаний для надання послуг з опалення та гарячого водопостачання і 1,1 млрд грн - борг за газ, використаний для виробництва електроенергії.

Крім того, некомпенсована різниця між цінами закупівлі імпортованого природного газу та його реалізації становить 10,7 млрд грн.

Нагадаємо, в кінці жовтня "Газпром" заявив, що "Нафтогаз" не перевів йому на рахунки 882 млн дол. за серпневий газ. "Ситуація дуже серйозна, враховуючи, що, за контрактом, у разі порушення умов платежів передбачений перехід на систему передоплати за постачання газу. Це питання треба вирішувати, і робити це терміново", - заявив тоді глава "Газпрому" Олексій Міллер.

Віце-прем'єр РФ Дмитро Медведєв напівжартом-напівсерйозно запропонував Україні отримати кредит у Євросоюзу для розрахунків за російський газ. У свою чергу, міністр енергетики і вугільної промисловості України Едуард Ставицький підкреслив, що Україна в даному випадку обійдеться без кредитів.

Вчора Ставицький сказав, що "Нафтогаз" розраховуватиметься перед Росією за борг, стягаючи борги з підприємств теплокомуненерго (ТКЕ).

Слід додати, що борги "Нафтогазу" виглядають особливо сумно в загальному контексті проблем з держфінансами в Україні. Так, вхідне сальдо єдиного казначейського рахунку в листопаді 2013 р. оновило десятирічний мінімум, склавши 410 млн грн.

Така ситуація змусила Президента країни Віктора Януковича переглянути можливість співпраці з МВФ з метою отримання кредитів. МВФ традиційно вимагає підняти ціни на газ для населення і забезпечити вільний курс гривні. Джерела видання "Дзеркало тижня. Україна" повідомили, що Янукович погодився на умови МВФ.