ua en ru

Росія видала Ostchem Фірташа кредит у 1,3 млрд дол. для закупівлі газу

Український бізнесмен Дмитро Фірташ сьогодні в Донецьку заявив, що між "Нафтогазом" і "Газпромом" немає напруги, і йде нормальний робочий процес. Він також підтвердив, що "Газпромбанк" видав його компанії Ostchem кредит у розмірі близько 1,3 млрд дол. для закупівлі 5 млрд куб. м газу.

Український бізнесмен Дмитро Фірташ (на фото) сьогодні в Донецьку заявив, що між "Нафтогазом" і "Газпромом" немає напруги, і йде нормальний робочий процес. Він також підтвердив, що "Газпромбанк" видав його компанії Ostchem кредит у розмірі близько 1,3 млрд дол. для закупівлі 5 млрд куб. м газу, повідомляє радіо "Свобода".

"Так, ми як група взяли кредит. Справа в тому, що нам, у принципі, це не потрібно. Бо куди цей газ пішов? Він пішов у підземні сховища, щоб пережити зиму. Ми вирішували не лише питання, питання України, ми вирішували питання і Росії", - сказав Фірташ.

Далі бізнесмен пояснив технічну сторону питання.

"Газпром" відповідає за експорт. Якщо не буде тиску в підземних сховищах, то не буде газу на експорт, тому що взимку у трубі буде не вистачати. Всі входи йдуть з Росії через Східну Україну. І коли зима - підприємства відбирають обсяги, і не вистачає тиску до Заходу. Тоді потрібні ці підземні сховища, які можуть спокійно підтримувати тиск, щоб забезпечити цю роботу... Тому "Газпромбанк" не робив жодних послуг", - сказав Фірташ.

Він додав, що "Газпром" і "Нафтогаз України" відмовилися за свій рахунок закачувати газ до підземних сховищ, а його компанія - це єдина альтернатива.

За словами Фірташа, всі 5 млрд куб. м газу, закуплені в рамках кредиту "Газпромбанку", станом на 1 листопада вже закачані до українських підземних сховищ.

Зазначимо, Ostchem в цілому має 7 млрд куб. м газу в українських сховищах. Раніше керівництво РФ повідомляло про надання можливості Ostchem закупити газ за зниженою ціною у 268,5 дол. за тисячу кубометрів.

"Нафтогаз України" повністю припинив закупівлю газу в "Газпрому" з 8 листопада. Російський газовий монополіст 14 листопада закликав Україну до пошуку компромісу і сам висловив готовність йти назустріч, зокрема, надати нову розстрочку у виплаті боргу за газ.

15 листопада глава "Газпрому" Олексій Міллер повідомив про те, що НАК "Нафтогаз України" припинив відбір з підземних сховищ газу (ПСГ) і відновив закупівлю російського газу.

17 листопада в "Газпромі" повідомили, що закупівля російського газу "Нафтогазом України" повернулася до звичних обсягів після тижневої перерви, викликаної борговою суперечкою і бажанням української сторони обійтися без російських поставок.

Як повідомлялося напередодні в листопаді з посиланням на джерела "Комерсант Україна", НАК "Нафтогаз України " у жовтні 2013 р. в рамках обмінної операції направив близько 2,1 млрд куб. м газу комунальним підприємствам, взамін надавши компанії Ostchem Дмитра Фірташа аналогічний обсяг свого газу, вже закачаного до ПСГ. Решту російського газу Ostchem закачала сама.

Україна вже кілька років веде переговори з Росією про зниження ціни закупівель газу, які до цих пір не увінчалися успіхом. У 2012 р. Україна купила у РФ понад 32 млрд куб. м газу, цього року можливе зниження поставок до 18-20 млрд куб. м. Для зниження енергозалежності від РФ Україна намагається реалізувати різні енергетичні проекти, в тому числі обговорює можливість закупівель газу в Азербайджану і Туркменістану.