ua en ru

"Нафтогаз" не планує закачувати газ у ПСГ за свій рахунок

До кінця 2013 р. "Нафтогаз" не буде закачувати газ в українські ПСГ за свій рахунок, а закупівлі російського газу триватимуть в обсязі 100-110 млн куб. м на добу при нинішній погоді. Крім того, досягнута домовленість про відстрочення з боку "Газпрому" в сплату боргу в розмірі 1,3 млрд дол. Про це пише "Комерсант. Україна".

До кінця 2013 р. "Нафтогаз" не буде закачувати газ в українські ПСГ за свій рахунок, а закупівлі російського газу триватимуть в обсязі 100-110 млн куб. м на добу при нинішній погоді. Крім того, досягнута домовленість про відстрочення з боку "Газпрому" в сплату боргу в розмірі 1,3 млрд дол. Про це пише "Комерсант. Україна".

Відновлення закупівлі російського газу стало частиною досягнутих минулого тижня домовленостей, за якими борг "Нафтогазу" перед "Газпромом" погоджений на компромісному рівні 1,3 млрд дол., а щодо відстрочення його сплати почалися переговори. На думку експертів, угода було б неможливо без політичних домовленостей Москви і Києва про направлення інтеграції України.

Трохи більше тижня тому віце-прем'єр Юрій Бойко заявив, що НАК "Нафтогаз України" більше не планує в 2013 р. закуповувати значні обсяги палива у "Газпрому", а буде використовувати газ, закачаний в підземні сховища (ПСГ).

"Ми будемо підходити з точки зору забезпечення власної комунальної сфери, а забезпечення підтримки в пікові режими транзиту для "Газпрому" - це вже буде завдання, яке ми будемо виконувати факультативно", - сказав Бойко.

У середині минулого тижня міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький підтримав думку Бойко, заявивши, що "Нафтогаз" завдяки теплій погоді не зможе закуповувати російський газ до кінця року.

Однак вже до кінця тижня "Нафтогаз", згідно п'ятничної заяви голови "Газпрому" Олексія Міллера, перестав піднімати газ з ПСГ і відновив його покупку у російської компанії. Воно було зроблено після телефонної розмови прем'єр-міністра Миколи Азарова і його російського колеги Дмитра Медведєва, за підсумками якого сторони домовилися "зробити все необхідне, щоб забезпечити безперебійне постачання газу європейським споживачам". Діалог продовжиться 20 листопада в Санкт-Петербурзі, де буде обговорюватися відновлення обсягів товарообігу між двома країнами.

Таким чином, подолано чергова гостра фаза конфлікту між "Газпромом" і "Нафтогазом". Вона почалася з того, що глава російської монополії Олексій Міллер 29 жовтня пригрозив перевести "Нафтогаз" на передоплату з-за прострочення платежу за серпень 2013 р. Заяву було зроблено за місяць до саміту Східного партнерства, на якому Україна може підписати угоду про асоціацію з ЄС. "Нафтогаз" не зміг заплатити і став "переписувати" закуплені Україною в жовтні обсяги на Ostchem бізнесмена Дмитра Фірташа, обмінюючи їх на свій газ в ПСГ. У "Газпромі" сприйняли зниження запасів "Нафтогазу" в ПСГ як порушення домовленостей про транзит у Європу і компанії виставили рахунок на всі обсяги жовтня. У результаті "Нафтогаз" відмовився купувати російський газ до кінця року.

Проте минулого тижня "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" за підсумками минулих у Москві переговорів все-таки підписали акт здачі-приймання газу за жовтень, став предметом конфлікту в останній тиждень. "Нафтогаз" намагався переконати "Газпром" в тому, що велика частина з поставлених у жовтні в Україну 3,2 млрд куб. м палива належить Ostchem. Однак "Нафтогаз" визнав купівлю 1,4 млрд куб. м газу в жовтні, а його загальний борг перед "Газпромом" виріс до 1,3 млрд дол.

Джерело в "Газпромі" підтвердило, що переговори про відстрочку велися, але документи не підписані. Умови можливої відстрочки невідомі, раніше в "Газпромі" заявляли, що платіж за серпень нараховується 6% річних.

Нагадаємо, що НАК "Нафтогаз України" припинив відбір з ПСГ і відновив закупівлю російського газу. Тоді ж прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв звернув увагу українського прем'єр-міністра Миколи Азарова на необхідність виконання українською стороною зобов'язань по закачуванню газу в ПСГ в обсягах, достатніх для здійснення міжнародних контрактів. Азаров і Медведєв підтвердили, що кожна із сторін зробить все необхідне, у відповідності зі своїми зобов'язаннями, щоб забезпечити безперебійне постачання належних обсягів газу, необхідних споживачам в Європі.

НАК "Нафтогаз України" в перший день відновлення закупівель газу у російського "Газпрому" імпортував приблизно половину від тих обсягів, що в середньому закуповував у жовтні. Так, обсяг закупівлі за газові добу 15 листопада склав 43,7 млн куб. м. В балансі ЦДУ ПЕК план постачань газу "Нафтогазу" становить 109,6 млн куб. м на добу. У жовтні держхолдинг в середньому відбирав за 104 млн куб. м.

Зазначимо, також джерела видання "Комерсант-Україна" повідомляли, що "Нафтогаз України" не має наміру купувати газ у ВАТ "Газпром" до кінця 2013 р. через відсутність коштів.

Аналітики вважають, що "Газпром" може піти на видачу Україні нових авансів, або докупити відсутні обсяги може Ostchem Дмитра Фірташа, яка отримала від "Газпрому" пільгові ціни.

Нагадаємо, як заявили вчора в російській монополії, борг України перед ВАТ "Газпром" за газ становить більше 1,3 млрд дол.

Водночас "Газпром" розглядає можливість надання Україні нових розстрочок з оплати за газ за серпень і жовтень 2013 р.

Як повідомлялося, 13 листопада міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький повідомив, що "Нафтогаз України" вже закупив у 2013 р. у "Газпрому" 18 млрд куб. м газу, згідно з річним планом, і більше цьогоріч купувати російський газ не збирається.

Напередодні з посиланням на джерела в "Нафтогазі" стало відомо, що Київ не планує купувати паливо у "Газпрому" аж до кінця року, використовуючи при цьому запаси з підземних сховищ.

При цьому в "Газпромі" побоюються, що у ПСГ України не вистачить газу для транзиту до Європи. Нагадаємо, у четвер глави "Газпрому" і "Нафтогазу" Олексій Міллер і Євген Бакулін обговорили питання безперебійного транзиту газу до Європи майбутньої зими.

Раніше повідомлялося, що "Нафтогаз" не буде закачувати газ до ПСГ для "Газпрому" у 2014 р.

Україна вже кілька років веде переговори з Росією про зниження ціни закупівель газу, які до цих пір не увінчалися успіхом. У 2012 р. Україна купила у РФ понад 32 млрд куб. м газу, цього року можливе зниження поставок до 18-20 млрд куб. м. Для зниження енергозалежності від РФ Україна намагається реалізувати різні енергетичні проекти, в тому числі обговорює можливість закупівель газу в Азербайджану і Туркменістану.