ua en ru

"Газпром" повинен за свої кошти забезпечити резервний газ для закачування в ПСГ для споживачів з Євросоюзу, - джерело

Джерело в Міненерго України повідомляє, що НАК "Нафтогаз" в 2013 р. закачав до ПСГ не більше 10 млрд куб. м газу, замість звичайних 15-18 млрд. Про це пише "Комерсант-Україна".

"Ще 5-6 млрд куб. М газу НАК зазвичай закачувала для підстраховки споживачів газу з ЄС на випадок дуже холодної зими. Тепер ми відмовляємося від такої практики. Якщо у" Газпрому "є бажання - він може закупити газ за свій рахунок", - відзначило джерело в Міненерго.

При цьому в "Нафтогазі" розраховують заробити на використанні ПСГ сторонніми компаніями - вчора Національна комісія з питань держрегулювання енергетики підвищила тарифи на закачування та відбір газу зі сховищ в 4,4 рази, до 32,9 грн за тис. кубометрів, а на зберігання - з 18 грн до 46,2 грн за тис. куб. м.

Член наглядової ради НАК "Нафтогаз України" Костянтин Бородін вважає, що реалізація фінансового плану багато в чому залежить від компенсацій державою різниці в тарифах для теплокомуненерго і своєчасності розрахунків споживачів за газ. "Це ключовий фактор, який вплине на те, чи вдасться отримати прибуток", - вважає він.

Однак на це знадобляться чималі кошти - 24,2 млрд грн. На компенсацію різниці в цінах закупівлі імпортного газу і його продажу тепловикам в цьому році планується направити 8,9 млрд грн з держбюджету. Стільки ж необхідно на погашення боргу за цією статтею за 2012 рік. Ще 1,1 млрд пропонується перерахувати "Нафтогазу" в якості погашення різниці в тарифах за тепло, 5,3 млрд грн - в якості компенсації збитків від реалізації імпортного газу населенню в 2013 р.