ua en ru

"Бєлтрансгаз" не цікавий ні Кремлю, ні "Газпрому", - російські експерти.

Незалежні російські економісти скептично оцінюють перспективи операції з продажу акцій "Бєлтрансгаза" і білоруських НПЗ в обмін на дешеву нафту та газ, відзначаючи, що заява із цього приводу білоруського президента Олександра Лукашенко в Москві була почута, але поки не сприйнята як заклик до дії, передає Deutsche Welle.

Доцент кафедри міжнародного економічного регулювання та інтеграції Вищої школи економіки РФ Володимир Зуєв вважає, що справа тут не зводиться тільки до відношення суб'єктів господарювання. За його словами, метушня навколо нафтопереробки і газотранспортної системи Білорусі йде давно, але основна інтрига полягає в тому, що соціальна стабільність в країні в значній мірі грунтується на перепродажу Мінськом російської нафти та газу. "Чому, власне, Росія повинна з тією ж інтенсивністю продовжувати годувати білоруську економіку, владу і суспільство?" - риторично запитав Зуєв.

За його словами, не слід шукати в даному питанні виключно політику, хоча, поза сумнівом, з обох боків питання відносин двох держав тримаються на думці. "Або Росія продовжує Білорусь економічно підтримувати, але тоді давайте нас слухатися. Або, якщо ви хочете бути політично незалежними і самостійними, на що Білорусь як держава має повне право, чому тоді Росія повинна вас годувати?" - підкреслює він.

Президент російського Інституту енергетики та фінансів, генеральний директор фонду "Бюро економічного аналізу" Леонід Григорьєв згоден з колегою в тому, що тут вирішується питання економічних і, більш того, суто фінансових відносин. "Природно, білоруське керівництво зацікавлене в субсидіях по нафтогазових каналах, які воно отримувало в попередні роки, але, думаю, воно не зможе отримувати їх в колишніх масштабах", - заявив Л.Григорьєв. Він додав, що не можна стільки років отримувати субсидії від Росії, видаючи це за власні успіхи.

Проте, відповісти на питання, як довго може тривати подібного роду гра, експерти не беруться. За словами Л.Григорьєва, знайти точку рівноваги політичних та економічних інтересів країн і компаній можна буде тільки за столом переговорів, і заздалегідь прорахувати це неможливо. Втім, В.Зуєв вважає, що рішення питання відкладатимуть до того моменту, поки російський газ не піде "Північним потоком". "Після цього Лукашенка і питати ніхто не буде", - підкреслив він.

Відзначимо, офіційну позицію Кремля озвучив віце-прем'єр Ігор Сечин. За його словами, Росія поки не бачить "великого економічного сенсу" в пропозиції Білорусі купити контрольний пакет "Бєлтрансгаза". Більш того, Москві зараз важко обговорювати "ціну за контроль", оскільки білоруська сторона до цих пір не представила конкретних пропозицій. У "Газпромі" відповіли, що коментувати ситуацію поки не можуть, оскільки офіційного звернення до них поки не надходило. Як відзначив прес-секретар "Газпрому" Сергій Купріянов, між заявою Лукашенка в Могильові і тим, що обговорюватиметься за столом переговорів, якщо справа до них дійде, може бути дуже велика різниця.