ua en ru

"Батьківщина" заперечує свою і "Удару" провину у зриві засідання щодо змін Конституції

Народний депутат від фракції "Батьківщина" Сергій Пашинський заявляє, що принципових розбіжностей у позиціях "Батьківщини" та фракції "Удар" щодо зміни в Конституції немає.

Народний депутат від фракції "Батьківщина" Сергій Пашинський заявляє, що принципових розбіжностей у позиціях "Батьківщини" та фракції "Удар" щодо зміни в Конституції немає. Про це він повідомив РБК-Україна.

"Заява Верховної Ради про те, що опозиція нібито зірвала засідання робочої групи з підготовки змін до Конституції, - це чергова спроба звинуватити нас, перекласти відповідальність за глибоку політичну кризу. Ми готові вести переговори, але сама влада відмовляється йти на конструктив", - заявив він.

При цьому він визнав наявність ряду розбіжностей у позиціях фракцій "Батьківщини" і "Удару" в процесі підготовки змін до Конституції. Але, за його словами, вони не настільки принципові. Головна проблема, як зазначив Пашинський, відмова Партії регіонів змінювати Конституцію.

"Ми запропонували взяти за основу вже існуючий закон від 2004 року, тому це не документ "Батьківщини". Ми взяли за основу закон 2004 року, де були враховані всі рекомендації Венеціанської комісії щодо змін до Конституції. Це передбачає посилення повноважень Верховної Ради, більшість якої подає кандидатуру на посаду прем'єра. Президент позбавляється абсолютних повноважень, спрощується сама процедура імпічменту. Мені не зрозуміла позиція "Удару" (у фракції пропонують посилити повноваження уряду, а парламенту неї, а кандидатуру прем'єра тоді подає президент після консультацій з більшістю). Адже у нас майже громадянська війна. Тому ситуацію потрібно змінювати кардинально і швидко", - підкреслив Пашинський.

Депутат вважає, що всередині опозиції "вдасться досягти компромісу, адже є загальна позиція про необхідність змін Конституції і повернення до парламентської республіки 2004 року".

Він ще раз підкреслив, що головна проблема - "незгода Партії регіонів почати сам процес змін". Тому, за його словами, проведення позачергового засідання парламенту цього тижня під питанням.

Нагадаємо, раніше прес-служба Ради заявила, що засідання робочої групи Ради щодо напрацювання змін до Конституції, яке було заплановано на 10 лютого, не відбудеться через розбіжності фракцій "Удар" і "Батьківщина" щодо необхідних змін.