ua en ru

Чи варто їсти макарони під час схуднення: дієтолог дала відповідь

Чи варто їсти макарони під час схуднення: дієтолог дала відповідь Ілюстративне фото: unsplash/pablomerchanm

Дієтолог пояснила, як краще включити в свій раціон макарони

Багато хто задається питанням, чи можна їсти макаронні вироби в період, коли ви активно стежите за своєю фігурою і намагаєтеся скинути зайві кілограми. Відповіддю на це питання поділилася українська дієтолог Світлана Фус, яка раніше назвала продукти для ідеального зимового меню.

Так, дієтолог зазначила, що в розумінні більшості людей, макарони — "нездорова їжа". Тому багато хто намагається виключити зі свого раціону ці продукти. Але Фус настійно радить не включати в категорію "шкідливого мучного" всі макарони.

"Перш за все хочу нагадати, що найбільш корисні макарони з твердих сортів пшениці. Калорійність їх у сухому вигляді становить 250-350 ккал на 100 г продукту. Це багатьох лякає. Але хіба ми їмо макарони в сухому вигляді? Після варіння 100 г готових макаронів мають калорійність 130 ккал / 100 г і глікемічний індекс 40. А це не більш ніж у 100 г готової гречаної, вівсяної або рисової каші", — розвінчує міфи про макаронах Світлана Фус.

Також дієтолог перерахувала причини включення в свій раціон макаронних виробів:

  • Вони багаті клітковиною і рослинним білком.
  • Містять вітаміни груп РР і В, а також мінерали — кальцій, фосфор, калій.
  • Практично не містять жирів.
  • Джерело складних вуглеводів, які на відміну від простих, дають відчуття ситості на довгий час.

Фус рекомендує вибирати макарони з борошна твердих сортів пшениці.

Макарони

Макарони бажано варити до стану Al dente (фото: unsplash/eaterscollective)

Далі дієтолог радить дотримуватись таких правил:

  1. Правильно варити макарони — до стану аль денте. Тобто не но розварювати їх (до 10 хвилин варіння). У перетравлених макаронах збільшується кількість простих вуглеводів, підвищується їх глікемічний індекс. Якщо варити довго, то глікемічний індекс підвищиться до 55, а кількість корисних речовин знизиться від тривалої термічної обробки.
  2. Поменше солі.
  3. Ніяких сирних і майонезних соусів. Макарони (паста) в кафе — це калорійна бомба, де безліч солі і сирно-майонезного соусу.
  4. Поєднуйте з тушкованими помідорами, соусом з овочів власного приготування. Це буде смачно і не калорійно.
  5. Кращі "гастрономічні супутники" макаронів: овочі, гриби, морепродукти.
  6. Достатньо 100 г готових макаронів, якщо мова йде про основному блюді. І вдвічі менше, якщо вони будуть гарніром.

Нагадаємо, раніше дієтолог Катерина Толстікова пояснила, як не набрати зайву вагу під час новорічних застіль. Правила прості, але ось слідувати їм зможе не кожен.

Також дієтолог Віктор Тутельян дав незвичайну пораду з приводу усіма люимої новорічної страви — олів'є.

Відео: РБК-Україна