Спеції додають їжі неповторний аромат і смак. Однак навіть найкращі спеції можуть швидко втратити свої смакові якості, якщо неправильно їх зберігати.
Про те, де слід зберігати спеції, щоб вони не втратили аромат і якість, читайте в матеріалі РБК-Україна (проєкт Styler).
Щоб зберегти аромати та смак спецій якомога довше, потрібно дотримуватись кількох простих правил.
Обирати сухе і темне місце
Багато хто зберігає спеції в шафі біля плити, проте це далеко не найкращий варіант. Натомість прохолодне, сухе і темне місце, наприклад, комора, шухляда або шафа, розташована подалі від плити або духовки, є чудовим місцем для зберігання вашої колекції спецій.
Температура повітря відіграє ключову роль у збереженні смаку спецій. Ідеальна температура для зберігання спецій коливається від 15 до 20 градусів.
Зберігати в герметичному посуді
Спеції втрачають аромат через контакт з повітрям, тому дуже важливо зберігати їх у герметичних скляних або керамічних контейнерах, а не в відкритій упаковці чи в мішечках.
Пластикові контейнери також є популярним вибором, але вони, як правило, не такі герметичні і можуть вбирати кольори та запахи різних спецій. Це може ускладнити їхнє очищення, якщо ви захочете використовувати їх повторно.
Контейнери з неіржавної сталі або жерсті - інші прийнятні варіанти, але оскільки метал є теплопровідним, ще важливіше зберігати їх подалі від джерел тепла, таких як ваша плита.
Не змішувати з іншими спеціями
Не варто пересипати різні види спецій в одну ємність, якщо лише ви не робите домашню суміш приправ. Інакше через обмін ароматів кожна спеція втрачає свою виразність.
Змішування спецій зменшує виразність кожної з них (ілюстративне фото: Freepik)
Не висипати у страву безпосередньо з контейнера
Волога - один з найбільших ворогів аромату і свіжості спецій, адже може призвести до появи цвілі. Якщо висипати спеції в страву, не користуючись ложкою, в упаковку або контейнер може потрапити пара зі страви.
Проте ви можете зберегти спеції сухими, якщо витягнете їх ложкою з контейнера перед додаванням у гарячу їжу, а не сипатимете прямо з контейнера.
При визначенні терміну придатності сушених трав і спецій слід враховувати такі фактори, як їх тип, обробка та зберігання.
Наприклад, чим більше в суміші необроблених приправ, тим довший термін їх зберігання. Більшість сушених трав зазвичай зберігаються 1-3 роки:
Мелені або порошкоподібні спеції зазвичай мають термін зберігання 2-3 роки. Серед них наступні:
Цілі або немелені спеції мають найдовший термін зберігання, оскільки менша площа їхньої поверхні піддається впливу повітря, світла та вологи.
Це дозволяє їм довше зберігати свої ароматичні олії та смакові компоненти, ніж їх мелені аналоги.
Цілі спеції можуть зберегти аромат до 4 років (ілюстративне фото: Freepik)
При правильному зберіганні цілі спеції можуть зберігатися до 4 років:
Сушені трави та спеції не мають терміну придатності та майже не псуються в звичному розумінні. Зазвичай "зіпсовані" спеції просто втрачають більшу частину свого аромату, ефективності та кольору.
На багатьох магазинних спеціях зазначено термін придатності, який вказує на час, протягом якого вони зберігатимуть найсильніший аромат і якість.
Загалом безпечно вживати сушені трави та спеції, термін придатності яких минув, хоча вони не додадуть страві стільки аромату, скільки їхні свіжі аналоги. Втім, якщо є видимі ознаки псування - цвіль, зміна кольору та комахи - такі спеції варто викинути.
Якщо ви не знаєте, як давно зберігаєте спеції, ви можете визначити, чи готові вони до оновлення, перевіривши їхній запах і смак. Для цього розчавіть або розітріть невелику кількість спецій у долоні. Якщо аромат слабкий, а смак неяскравий, можливо, настав час їх замінити.
До речі, раніше ми писали про те, як правильно зберігати яблука, щоб вони не псувалися одразу.
Крім цього, розповідали про головну помилку в зберіганні молока.
При написанні матеріалу використовувалися такі джерела: Healthline, The Spruce Eats, Serious Eats.