Попри високу поживну цінність, надмірне споживання печінки може завдати шкоди здоров’ю. Вживати цей продукт потрібно не частіше одного разу на тиждень через високий вмсіть вітаміну А.
Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на сайт Surrey Live.
Вживання печінки в будь-якому вигляді, будь то класична страва з беконом і цибулею з пюре або у вигляді паштету, може становити небезпеку для здоров’я. Проблема полягає не лише у високому вмісті холестерину, але й у великій кількості вітаміну А, який може призвести до надмірного споживання в раціоні.
Хоча печінка є нежирним м’ясом і має низький вміст насичених жирів, вона насичена холестерином, вітамінами та мінералами, такими як залізо, мідь, цинк, а також вітаміни A, B і D.
Варто їсти печінку або печінковий паштет не більше однієї порції на тиждень. Якщо ви їсте печінку, уникайте будь-яких добавок, які також містять вітамін А у формі ретинолу.
Якщо ви вагітні або лише плануєте, повністю уникайте печінки, печінкових паштетів і добавок, які містять ретинол. Жінкам, які пережили менопаузу, слід обмежити вживання печінки не частіше ніж один раз на тиждень.
Вітамін А, також відомий як ретинол, міститься в різних продуктах харчування. Крім печінки, він міститься в сирі, яйцях, жирній рибі, збагачених нежирних спредах, молоці та йогуртах.
Постійне споживання більше 1,5 мг (1500 мкг) вітаміну А щодня протягом кількох років потенційно може послабити кістки, таким чином збільшуючи ризик переломів із віком. Це актуально для людей похилого віку, особливо для жінок, які стикаються з більшою ймовірністю розвитку остеопорозу - захворювання, що стоншує кісткову тканину.
Симптоми передозування вітаміном А включають:
Вас може зацікавити