Не їжте цю корисну їжу частіше одного разу на тиждень: ось чому
Чому не можна часто їсти печінку (фото: Freepik)
Попри високу поживну цінність, надмірне споживання печінки може завдати шкоди здоров’ю. Вживати цей продукт потрібно не частіше одного разу на тиждень через високий вмсіть вітаміну А.
Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на сайт Surrey Live.
Чому печінку не можна їсти часто
Вживання печінки в будь-якому вигляді, будь то класична страва з беконом і цибулею з пюре або у вигляді паштету, може становити небезпеку для здоров’я. Проблема полягає не лише у високому вмісті холестерину, але й у великій кількості вітаміну А, який може призвести до надмірного споживання в раціоні.
Хоча печінка є нежирним м’ясом і має низький вміст насичених жирів, вона насичена холестерином, вітамінами та мінералами, такими як залізо, мідь, цинк, а також вітаміни A, B і D.
Варто їсти печінку або печінковий паштет не більше однієї порції на тиждень. Якщо ви їсте печінку, уникайте будь-яких добавок, які також містять вітамін А у формі ретинолу.
Якщо ви вагітні або лише плануєте, повністю уникайте печінки, печінкових паштетів і добавок, які містять ретинол. Жінкам, які пережили менопаузу, слід обмежити вживання печінки не частіше ніж один раз на тиждень.
Вплив вітаміну А
Вітамін А, також відомий як ретинол, міститься в різних продуктах харчування. Крім печінки, він міститься в сирі, яйцях, жирній рибі, збагачених нежирних спредах, молоці та йогуртах.
Постійне споживання більше 1,5 мг (1500 мкг) вітаміну А щодня протягом кількох років потенційно може послабити кістки, таким чином збільшуючи ризик переломів із віком. Це актуально для людей похилого віку, особливо для жінок, які стикаються з більшою ймовірністю розвитку остеопорозу - захворювання, що стоншує кісткову тканину.
Симптоми передозування вітаміном А включають:
- нудоту та блювання
- запаморочення, головний біль
- порушення зору (розпливчатість, світлобоязнь)
- подразнення шкіри, свербіж
- болі в кістках і суглобах
- лущення шкіри
- сухість слизових оболонок
- випадіння волосся
- проблеми з печінкою
- зниження мінералізації кісток (ризик переломів)
Вас може зацікавити
- Топ-3 напої, які роблять шкіру тьмяною та прискорюють старіння
- Названо найкориснішу їжу, яка зменшує запалення та покращує здоров’я мозку
- 7 найшкідливіших продуктів із українських супермаркетів
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.