ua en ru

Встигніть насолодитись його смаком: цей корисний суперфуд потрібно їсти просто зараз

Встигніть насолодитись його смаком: цей корисний суперфуд потрібно їсти просто зараз Який суперфуд потрібно їсти взимку (фото: Freepik)

Осінь стрімко заміщується зимовими холодами. Минають "золоті дні" сезонних продуктів. Мова йде про жовтогарячий гарбуз, який корисний для організму.

Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на сайт медичної спільноти "Бережи себе".

Чим корисний гарбуз

Неодмінною характеристикою гарбуза є його яскравий помаранчевий колір. Таким його робить бета-каротин - попередник вітаміну А. Він перетворюється на цей вітамін у кишківнику після того, як ми споживаємо продукти з ним у складі.

Експерти кажуть, якщо з’їсти одну страву з гарбуза значить отримати 1-2 денних норми цього вітаміну. Таке варто робити частіше, адже ми переважно недоотримуємо достатньо вітаміну А з раціону, відповідно до деяких досліджень.

Варто знати, що вітамін А:

  • важливий для зору
  • сприяє нормальній роботі імунної системи
  • потрібен для підтримки здоров’я шкіри та слизових оболонок
  • підтримує нормальний метаболізм заліза

Гарбуз містить також вітамін С та калій, клітковину й повільні вуглеводи, які не дають нам швидко зголодніти.

Що варто знати про гарбузове насіння

Фахівці кажуть, що без перебільшення, за своїм нутрієнтним складом воно є справжнім суперфудом. Значною мірою - завдяки справді високому вмісту цинку.

Цинк відіграє важливу роль у таких процесах:

  • поділ клітин, їх захист від оксидативного стресу
  • підтримка нормального стану шкіри, нігтів та кісток
  • підтримка репродуктивної функції та нормального рівня тестостерону
  • робота імунної системи
  • нормальне засвоєння макронутрієнтів
  • підтримка когнітивної функції мозку

А ще гарбузове насіння - абсолютний лідер за вмістом магнію серед усіх продуктів у нашому раціоні. А магній є кофактором (активатором) понад 300 ферментів, які регулюють різноманітні біохімічні перетворення в організмі людини.

Зокрема, магній потрібен для:

  • нормальної роботи нервової системи та підтримки психічної діяльності
  • здорового енергетичного метаболізму та синтезу білків
  • здоров’я м’язів, кісток і зубів

Що готувати з гарбуза та насіння

Гарбузові каші та супи-пюре

Їх можна готувати солодкими або ж додати перцю, часнику чи імбиру. Гарбуз чудово поєднується з м’ясними стравами та салатами. Його можна натерти або ж нарізати кубиками та трішки стушкувати.

Гарбуз може доповнити один із численних варіантів ранкового омлету. У поєднанні з сиром чи зеленню він зробить такий сніданок більш повноцінним, збагативши його повільними вуглеводами, мінералами та клітковиною.

Десерти

Гарбуз має невисоку калорійність і приємний солодкуватий присмак. Це робить його ідеальним компонентом для різноманітних десертів, зокрема випічки.

Використання гарбуза не лише сприяє збагаченню цінними нутрієнтами, але й дає змогу істотно зменшити в десерті вміст доданих цукрів.

Додавайте гарбуз у будь-який рецепт кексів (натертий сирий чи пюре з відвареного гарбуза), поєднуючи його з корицею. Окрема приємність - запашні пиріжки з гарбузом.

Гарбузове насіння

Відмінний високобілковий перекус, який не вимагає особливих умов зберігання. Тож пакунок із гарбузовим насінням - чудове доповнення до вмісту тривожного чи туристичного рюкзака.

Для справжніх фанатів і фанаток існує гарбузове лате чи какао. Можна додати ваніль або корицю. Це смачний та корисний напій.