Названо найшкідливішу кашу для вашої талії
Фото: Яка каша змусить ваш гладшати (wikipedia.org)
Дієтологи та гастроентерологи світу вже багато років сперечаються щодо користі та шкоди різних круп для людського організму. І якщо вівсянка, гречка та інші каші вважаються мало не панацеєю від усіх хвороб, то до манки ставлення насторожене.
Чому саме ця каша - є ворогом для талії, читайте в матеріалі РБК-Україна (проект Styler).
Чому манка не дуже корисна?
Річ у тому, що манна каша складається з подрібненого насіння пшениці. І хоча вона має у складі вітаміни групи В, Е та РР, залізо, калій та інші мікроелементи, користі від неї майже немає.
Зауважимо, що у ній майже немає клітковини, харчових волокон та складних вуглеводів, які необхідні для правильного травлення та відчуття ситості. Зате вона багата на глютен та фітинову кислоту. Глютен може викликати алергію та непереносимість, а фітинова кислота перешкоджає засвоєнню кальцію, заліза та інших мінералів.
Через це манна каша швидко перетравлюється та викликає різкий стрибок рівня цукру в крові. Це призводить до відчуття голоду вже за годину-дві, що сприяє переїданню та набору зайвої ваги. Особливо шкідлива манка для людей з діабетом та інсулінорезистентністю. Ця крупа дуже калорійна, не слід про це забувати.
Ось чому від манної каші краще відмовитися або вживати її дуже рідко та в невеликих кількостях.
Манна каша має високий глікемічний індекс, що означає, що вона швидко підвищує рівень цукру в крові. Це може призвести до інсулінового сплеску, який сприяє накопиченню жиру та розвитку інсулінорезистентності.
Як вживати манну кашу без шкоди?
Відмовтеся від манної каші або вживайте її дуже рідко та в невеликих кількостях. Замініть манну кашу на більш корисні каші: гречану, вівсяну, перлову, булгур, кіноа. Зверніть увагу на вміст глютену в продуктах. У разі наявності будь-яких питань або проблем зі здоров'ям, слід звернутися до лікаря або дієтолога.
До речі, названо кашу, яку треба їсти двічі на тиждень для здоров'я та довголіття.
Раніше ми розповідали про дуже корисну кашу - "королеву" круп.
В матеріалі використані джерела - Wikipedia, Ditina.info, Facebook-сторінка дієтолога Світлани Марійко.
Увага: Цей матеріал має виключно загальноосвітній характер і не є медичною консультацією. Інформація призначена для ознайомлення з можливими симптомами, причинами та методами виявлення захворювань, але не повинна використовуватись для самодіагностики або самолікування. РБК-Україна не несе відповідальності за діагнози, поставлені на основі матеріалів сайту. У разі проблем зі здоров’ям обов’язково зверніться до кваліфікованого лікаря.