ua en ru

Ніколи не поєднуйте ці продукти, інакше отримаєте алергію. Лікар назвала небезпечні комбінації

Ніколи не поєднуйте ці продукти, інакше отримаєте алергію. Лікар назвала небезпечні комбінації Які продукти не можна їсти при різних типах алергії (фото: Freepik)

Люди, які страждають від алергії, повинні знати, що недостатньо просто уникати пилку конкретної рослини, слід ще й остерігатися деяких продуктів, які посилюють негативні реакції організму. Це відбувається через так звану перехресну алергію.

Про те, за яких умов вона може виникати, розповіла лікарка-алерголог клініки алергології та імунології AirDOC Анастасія Левченко.

Небезпечні комбінації продуктів, які провокують алергію

"Перше, що спадає на думку - побутова алергія на кліщів домашнього пилу. Це класика звернень до алерголога не лише у літній сезон, а й впродовж всього року. Людей, які мають подібний тип алергії в анамнезі, можуть чекати неприємні сюрпризи під час відпочинку на морі, споживаючи велику кількість морепродуктів", - пояснює лікар.

Саме морепродукти мають перехресні реакції з кліщами домашнього пилу. А запиваючи таку їжу витриманим вином або пивом, які містять велику кількість гістаміну і є гістамінолібераторами, можна спровокувати алергічну реакцію.

"Алкоголь, окрім того, може ще й пришвидшувати алергічні реакції. Наприклад, у людей, які страждають від алергії на амброзію, вживання дині чи кавуна під чарочку вермуту - майже гарантовано призведе до алергії", - зазначає Левченко.

У складі цього алкогольного напою є полин, який є перехресним до амброзії. Тому це дуже небезпечна комбінація.

"Звісно, тим у кого подібного типу алергії немає, боятися нічого. Вживання цих продуктів і напоїв шкоди не завдасть", - пояснила алерголог.

Яких продуктів треба остерігатись при різних типах алергії

70% людей, що мають алергію на пилок берези реагують на горіхи, ківі, яблука й груші, моркву. А ті, у кого алергія до пилку полину, можуть відреагувати на селеру та пряні трави. Тому у період цвітіння цих рослин варто уникати згаданих продуктів у своєму раціоні.

При алергії на пилового кліща виникають негативні реакції організму при споживанні родичів-ракоподібних: молюсків, равликів, устриць.

Незвичний перехрест - так званий латексно-фруктовий синдром. Він виникає у людей із алергією на латекс. Реакція відбувається при споживанні різних видів рослин, що мають в складі однакові білки. Натуральний латекс виготовляють із соку дерев-каучоконосів. У соку інших рослин містяться подібні молекули. Тому й виникає реакція.

Пацієнтам з алергією до латексу слід бути обережними з ананасами, бананами, шпинатом, картоплею і помідорами.

Дуже поширеною є алергія на альтернарію - це гриб, високі концентрації спор якого спостерігаються з червня до жовтня. Алергію до альтернарії має кожен п'ятий українець, через це їм не можна вживати шпинат.

Ніколи не поєднуйте ці продукти, інакше отримаєте алергію. Лікар назвала небезпечні комбінаціїПерехресна алергія до продуктів (скриншот)