Як правильно готувати заморожені креветки: поради досвідчених кулінарів
Способів приготування креветок - чимало: їх можна зварити, обсмажити в маслі зі спеціями або в клярі, додати до салату або ж їсти як окрему страву. Однак для того, щоб приготувати креветки, слід дотримуватися певних рекомендацій - тоді креветки будуть не лише смачними, а й збережуть свої корисні властивості.
Про те, як краще готувати заморожені креветки, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).
Використані джерела для підготовки матеріалу: сайти Allrecipes, Bon Appétit.
Попередня підготовка
На смакові якості страви впливають такі фактори, як правильне розморожування та навіть розмір креветок. Ось на що варто звернути увагу:
Обирайте креветки потрібного розміру
Великих креветок у потрібній для рецепта вазі суміші буде менше, аніж креветок середнього чи малого розміру. Якщо ви готуєте їх як окрему страву, доцільно обирати великого розміру.
А для салату обирайте креветки, менші за розміром - аби салат був гармонійним за співвідношенням кількості інгредієнтів. Або ж, якщо придбали великі креветки, після приготування можна нарізати їх на шматочки.
Креветки в салаті (ілюстрація: Freepik)
Обирайте очищені чи неочищені креветки відповідно до страви
Для швидкої вечері краще віддати перевагу очищеним креветкам (менше роботи з вашого боку). Але креветки в панцирі часто також можуть бути хорошим варіантом, якщо ви не проти почистити їх самостійно.
Якщо ви плануєте смажити креветки, обирайте неочищені - панцир не тільки додає креветкам смаку, але й захищає їх від пересмажування та допомагає їм утримувати вологу під час нагрівання.
Панцирі можна зберегти для креветочного бульйону (необхідний інгредієнт креветочного різотто) або для додавання рибного смаку в соуси.
Розморожуйте креветки правильно
Найкраще розморожувати креветки за ніч у холодильнику, щоб вони відтавали поступово. Якщо ви хочете, щоб креветки були готові швидше, дістаньте їх з упаковки, перекладіть на сито в раковину і залиште відтавати під холодною проточною водою.
Після розморожування викладіть їх на тарілку, застелену паперовими рушниками, щоб ввібрати зайву воду.
Приготування креветок
Існує два основних способи приготування креветок на плиті: обсмажування на розпеченій сковороді або варіння в киплячій воді. Для того, щоб приготувати креветки правильно, дотримуйтесь цих порад:
Попередньо злегка відваріть для салату
Навіть якщо заморожені креветки зварені, їх попереднє швидке відварювання запобіжить розтіканню води у страві. Покладіть розморожені креветки у велику каструлю і варіть на сильному вогні 1-2 хвилини, поки з них не почне виділятися рідина.
Потім вийміть креветки з каструлі за допомогою шумівки. Цей спосіб видалить зайву вологу з креветок, тому очікуйте, що вони трохи зменшаться в розмірі.
Краще варити розморожені креветки
Якщо ж варені креветки будуть основною стравою, кидати в окріп креветки без розморожування не варто. Хоча багато хто кладе в киплячу воду заморожені креветки, краще попередньо розморозити ракоподібних - і додати у підсолену воду, це покращить їхній смак.
Колір вказує на готовність креветок
Якщо їх недоварити, вони будуть кашоподібними і напівпрозорими; якщо переварити, вони стануть гумовими і майже неїстівними. Найкращий спосіб визначити, коли креветки готові - це шукати візуальні ознаки. Недоварені креветки будуть сірими і напівпрозорими, з розкрученими хвостами.
Ідеально приготовані креветки будуть непрозорими і матимуть колір від рожевого до помаранчевого, залежно від сорту. Їхні хвости повинні злегка закручуватися, утворюючи С-подібну форму.
Колір вказує на готовність креветок (ілюстрація: Freepik)
Переварені креветки будуть суцільного біло-рожевого кольору, з повністю згорнутими в щільне коло хвостами. А от смажені креветки мають золотисту скоринку.
Обирайте правильну пательню для підсмажування
Для смаження креветок на плиті обирайте велику сковорідку, яка забезпечить їм достатньо місця для приготування без перекривання. Приготування креветок в один шар дає кожній креветці максимальний контакт з гарячою поверхнею, в результаті чого вони рівномірно карамелізуються зовні.
Дочекайтеся утворення скоринки у смажених креветок
Після того, як ви кинули креветки на гарячу сковорідку, не рухайте їх, бо це завадить ракоподібним підрум'янюватися - у вас є лише кілька хвилин, щоб утворилася золотава скоринка, тож важлива кожна секунда.
Збережіть сік з креветок на пательні
Якщо ви готуєте страву, яка вимагає бульйону, води або вина, додайте сік з креветок з пательні до відміряної кількості рідини у вашому соусі. Але будьте обережні, щоб кількість доданого соку не перевищувала кількість бульйону, передбачену рецептом.
Для фритюрниці не обов'язково розморожувати креветки
Найкраще в приготуванні заморожених креветок у фритюрниці - це те, що їх не потрібно попередньо розморожувати; ви можете закидати їх прямо з морозильної камери у фритюрницю. Розігрійте фритюрницю до 400 градусів і покладіть до неї креветки.
Час приготування у фритюрниці залежить від виду креветок
Якщо використовуєте заморожені варені креветки - готуйте їх 5 хвилин, або 10 хвилин, якщо готуєте заморожені сирі креветки. Періодично перевертайте креветки, щоб переконатися, що вони рівномірно приготувалися.
Будьте обережними з креветками на грилі
Якщо ви готуєте очищені креветки на грилі, нанизуйте їх на шампур, щоб легше маневрувати і мінімізувати ризик залишити страву на вугіллі (особливо важливо, якщо ви обрали дрібні креветки). А якщо немає шампурів - скористайтеся кошиком для гриля.
Обробка готових креветок
На смак відварених або підсмажених креветок впливає те, наскільки ретельно їх почистили, адже неприємно їсти страву з твердими неїстівними частинками. Ось декілька рекомендацій, як правильно це зробити:
Очистьте креветки від панцира
Відкрутіть голову креветки (якщо вона ще не була видалена) і відтягніть ніжки. Кухонними ножицями розріжте "хребет" панцира вздовж і проведіть пальцями під панциром, знімаючи його. Хвіст залиште або видаліть.
Очищення креветок впливає на їхній смак (ілюстрація: Freepik)
Обробіть м'ясо креветки
Гострим ножем для чищення креветок зробіть надріз біля вени, що проходить вздовж спинки креветки. Кінчиком ножа витягніть темну вену і викиньте.
До речі, нещодавно ми розповідали, яку користь і шкоду має грейпфрут і помело.
А також писали про те, як вибрати смачний буряк в магазині.