Борщ з вушками - різновид найвідомішої української страви, якому понад 100 років. Вушка, невеликі вареники, робили з пісного тіста, з грибною начинкою. Зазвичай борщ з вушками готували до Різдва.
Про те, як готувати борщ з вушками, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на кулінарний YouTube-канал "КАРПАТСЬКІ ШКВАРКИ".
Для того, щоб приготувати пісний борщ на Святвечір, знадобляться такі продукти:
Щоб приготувати пісний борщ з вушками, буряк потрібно попередньо відварити, а потім зняти з нього шкірку. Також необхідно замочити сушені гриби в 100 мл гарячої води, потім промити та відварити протягом 40 хвилин.
Гриби для вушок (скриншот / КАРПАТСЬКІ ШКВАРКИ)
Для того, щоб зробити овочевий бульйон, налийте в каструлю 3 л води, вкиньте корінці петрушки, чорний та духмяний перець горошком.
Почистьте цибулини, одну з них одразу покладіть до каструлі, не нарізаючи. Також покладіть в воду листи капусти - для цієї страви її відварюють лише для смаку та аромату, а потім прибирають.
Доведіть воду до кипіння та проваріть бульйон протягом 15 хвилин. Тим часом можна приготувати засмажку для борщу. Для цього наріжте на кубики 1 цибулину. Моркву почистьте і натріть на великій тертці разом з буряком.
Спершу обсмажте до розм'якшення цибулю, додайте моркву, а за декілька хвилин - буряк. З помідорів зніміть шкірку та натріть їх одразу до пательні з засмажкою. Додайте цукор та 1 ст. л. солі, перемішайте засмажку та тушкуйте її протягом 5 хвилин.
Як готувати засмажку до борщу (скриншот / КАРПАТСЬКІ ШКВАРКИ)
З овочевого бульйону заберіть листя капусти, петрушку та цибулю, натомість додайте засмажку. Перевірте пісний борщ на смак та у разі необхідності додайте сіль.
Як готувати пісний борщ (скриншот / КАРПАТСЬКІ ШКВАРКИ)
Вкиньте 1 лавровий лист, зменште вогонь та доведіть страву до кипіння. Після цього потрібно забрати лавр.
Зніміть каструлю з вогню та накрийте кришкою, щоб борщ настоявся. Тим часом приготуйте вушка. З відварених грибів потрібно відтиснути рідину, після чого перемолоти гриби у м'ясорубці або подрібнити ножем.
Наріжте на маленькі кубики цибулину, обсмажте її до розм'якшення в невеликій кількості олії. Додайте гриби, сіль та перець до смаку, після чого протушкуйте начинку, не накриваючи пательню кришкою.
Начинка для вушок (скриншот / КАРПАТСЬКІ ШКВАРКИ)
Щоб приготувати тісто для вушок, просійте борошно, зробіть в ньому заглиблення та влийте 100 мл теплої води. Додайте дрібку солі та 1 ст. л. олії, і замісіть м'яке та еластичне тісто.
Присипте робочу поверхню борошном та розкачайте тісто на тонкий пласт. Виріжте невеликою склянкою палянички - вушка мають бути маленькими.
На кожну паляничку викладіть по 1 ч. л. грибної начинки, після чого заліпіть краї тіста та склейте "ріжки" вареника.
Як ліпити вушка до борщу (скриншот / КАРПАТСЬКІ ШКВАРКИ)
Вушка потрібно відварити в киплячій підсоленій воді, за бажанням додавши перець та лавровий лист - так вареники будуть більш ароматними. Щоб вушка не прилипли до стінок каструлі, їх слід часто перемішувати. Коли вушка спливуть, варіть їх протягом 3 хвилин.
Тоді розкладіть вушка по мисках та залийте борщем. Для того, щоб приготувати борщ для посту, бульйон з овочами не проціджували, а, готуючи Різдвяну страву, використовували лише проціджений овочевий бульйон.
Раніше ми розповідали про те, як готувати квасолеві сичики за рецептом з Сумської області.
Крім цього, писали про те, як готувати фаршированого коропа на Різдво.