ua en ru

5 смачних грибів, які можна знайти у лісі у теплі зими

5 смачних грибів, які можна знайти у лісі у теплі зими Які гриби можна знайти взимку в лісі (фото: Pixabay.com) 

Багато хто думає, що грибний сезон завершується восени, але це не так. Деякі види грибів ростуть саме взимку, зберігаючи свої смакові якості навіть після сильних морозів.

РБК-Україна (проект Styler) розповідає про найпоширеніші види зимових грибів, їхні особливості, місця зростання та способи використання.

Опеньок зимовий

Опеньок зимовий, або фламуліна оксамитовоніжкова, - один із найпоширеніших їстівних грибів, що ростуть узимку. Його назва цілком виправдана, адже він активно з’являється з жовтня до квітня, а особливо багато його можна знайти у листопаді та грудні.

Гриб добре переносить морози: замерзаючи, не втрачає своїх смакових властивостей і після відтаювання придатний до вживання. Найчастіше зимові опеньки ростуть на пнях, сухих чи ослаблених деревах - тополях, кленах, вербах.

Шукати їх можна у парках, на околицях лісів, у міських зонах або біля водойм. Опеньок зимовий ідеально підходить для смаження, маринування чи соління, радуючи гурманів своїм ніжним смаком.

5 смачних грибів, які можна знайти у лісі у теплі зимиОпеньок зимовий (фото: Вікіпедія)

Глива устрична

Глива устрична - це гриб, знайомий багатьом завдяки своїй популярності у магазинах. У природі вона росте з вересня до листопада, але часто зберігається навіть у грудні завдяки своїй морозостійкості. Гриби оселяються на сухих та ослаблених деревах, таких як береза, дуб, осика, тополя чи верба.

Знайти їх можна в парках, садах і навіть на подвір’ях. Глива має чудові смакові властивості, тому використовується для смаження, тушкування, а іноді - для маринування. Окрім того, цей гриб вважається дієтичним продуктом завдяки низькій калорійності (30-40 ккал на 100 г).

5 смачних грибів, які можна знайти у лісі у теплі зимиГлива устрична (фото: Вікіпедія)

Панелус пізній

Цей гриб нерідко плутають із гливою через схожість зовнішнього вигляду. Панелус пізній з’являється наприкінці вересня і росте до грудня, зазвичай на пнях або сухих деревах. Він витримує температуру від +3 до +8 градусів, що робить його чудовим грибом для збору у прохолодну погоду.

Панелус належить до умовно їстівних грибів, тому перед вживанням його обов’язково потрібно відварити. Найчастіше цей гриб використовують для смаження, хоча іноді його солять чи маринують. Слід пам’ятати, що старі гриби стають жорсткими, тому краще збирати молоді екземпляри.

5 смачних грибів, які можна знайти у лісі у теплі зимиПанелус пізній (фото: Вікіпедія)

Чага

Чага - це унікальний гриб із потужними лікувальними властивостями. Він росте на березах протягом усього року, зокрема взимку, утворюючи темні нарости на стовбурах. У медицині чага використовується для лікування гастриту, виразки шлунка, а також для поліпшення стану пацієнтів із онкологічними захворюваннями.

Зібраний гриб слід розрубати на невеликі шматочки та висушити для зберігання. Із чаги готують настої, відвари або чай, які мають потужний тонізуючий ефект і зміцнюють імунітет.

5 смачних грибів, які можна знайти у лісі у теплі зимиЧага (фото: Вікіпедія)

Аурикулярія вухоподібна

Цей гриб більше відомий у країнах Азії, де його цінують за унікальний смак і користь. Аурикулярія росте на сухих деревах, переважно бузині, рідше на
вільхи, ясені чи в’язі. Шукати її можна в парках і лісах упродовж усього року, зокрема взимку.

Гриб має незвичну форму, що нагадує людське вухо, і часто використовується у китайській кухні для приготування супів і салатів. Завдяки своїм антиоксидантним властивостям аурикулярія також використовується у медицині.

5 смачних грибів, які можна знайти у лісі у теплі зимиАурикулярія вухоподібна (фото: Вікіпедія)