ua en ru

Зеленський та Штайнмайєр зустрілися у Києві: перші деталі

Зеленський та Штайнмайєр зустрілися у Києві: перші деталі Фото: Франк-Вальтер Штайнмайєр та Володимир Зеленський (Фото: t.me/V_Zelenskiy_official)
Автор: Юлія Бойко

Президент України Володимир Зеленський зустрівся у Києві з федеральним президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром.

Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на прес-службу глави держави.

Володимир Зеленський заявив, що внесок Німеччини у шлях України до миру та відновлення територіальної цілісності є дуже суттєвим.

Оновлено від 21:20

Штайнмайєр після зустрічі із Зеленським заявив, що Німеччина надасть Україні 2 установки MARS, 4 гаубиці та продовжить постачання систем ППО.

"Скоро буде поставлено дві системи MARS і чотири гаубиці", - заявив президент Німеччини на брифінгу в Києві.

Зеленський та Штайнмайєр зустрілися у Києві: перші деталі

Оновлено від 21:56

Президент України зазначив, що риторика на користь підтримки України в Німеччині останнім часом сильно змінилася.

"Хочу подякувати за підтримку України, суверенітет, територіальну цілісність. Я знаю, що ви були на Чернігівщині, знаю, що німецька сторона розглядає можливість відновлення Чернігова. Також хочу сказати, що я особисто задоволений нашими розмовами", - заявив Зеленський.

Він також подякував Німеччині за систему ППО IRIS-T, яка демонструє потужні результати.

"Я вважаю, що риторика на користь підтримки України в Європі та Німеччині змінилася. Вона тепліша, ніж погода сьогодні на вулиці", - додав глава держави.

Оновлено від 22:30

Україна до кінця року виконає всі рекомендації Євросоюзу, які треба реалізувати для вступу до ЄС. І оцінка цього процесу має бути незабаром.

"Обговорили питання європейської та євроатлантичної інтеграції нашої країни. Вже цього року ми виконаємо всі рекомендації щодо вступу України до Євросоюзу. Я вважаю, що ця робота має отримати належну оцінку з боку Європейського союзу ще до оприлюднення наступного пакету в рамках політики розширення", - зазначив президент на брифінгу з німецьким колегою.

Оновлено від 22:40

Франк-Вальтер Штайнмаєр не залишив без уваги заклики встановити перемир'я між Україною та Росією. І наголосив, що несправедливий мир на умовах Росії може викликати лише нову війну.

"Багато людей вимагають припинення війни, перемир'я, а ви сказали, пане президент (Зеленський, - ред.), що Україна хоче досягти справедливого миру. Я поділяю вашу думку, істинного миру не буде без справедливості і несправедливий мир, який Путін може укласти, може викликати лише нову війну", - зазначив він.

Німецький президент додав, що Німеччина засуджує ескалацію, мобілізацію в Росії та анексію українських областей.

Оновлено від 22:45

Штайнмаєр візьме відновлення Чернігівської області під особистий патронат.

"Предметно обговорили фінансову та подальшу політичну підтримку нашої держави. Окремо і дуже детально зупинилися на питанні відновлення України, яке потрібне вже зараз... Сьогодні з паном президентом ми вперше в історії наших відносин схвалили спільну заяву президентів. Серед іншого вона закріплює особистий патронат пана президента Штайнмайєра над процесом відновлення Чернігівської області", - наголосив Зеленський.

Німецький президент також розповів про сьогоднішній візит до Чернігівської області. За його словами, прийнято рішення зробити Корюковку та Вальдкірхен (південний захід Німеччини) містами-побратимами.

"Розвиватиметься дружба між цими містами... Для мене велика радість, що ми разом з президентом Зеленським можемо взяти під патронат відносини між нашими містами-побратимами", - додав Штайнмайєр.

Оновлено від 22:50

Зеленський також повідомив, що на переговорах наголосив на важливості визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу. І закликав німецький Бундестаг проголосувати за відповідне рішення.