ua en ru

Зеленський похвалив Макрона за лідерство в Європі: Напрацьовує стратегічну перспективу

Зеленський похвалив Макрона за лідерство в Європі: Напрацьовує стратегічну перспективу Фото: президенти України та Франції Володимир Зеленський та Еммануель Макрон (Віталій Носач, РБК-Україна)

Влада Франції, зокрема президент республіки Еммануель Макрон, активно напрацьовує стратегічну перспективу надійної безпеки для Європи на тлі триваючої широкомасштабної військової агресії РФ проти України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на вечірнє відеозвернення президента України Володимира Зеленського 17 березня.

Так, глава держави відзначив "французьке лідерство у Європі".

"Ми цінуємо те, як президент Макрон напрацьовує стратегічну перспективу для Європи, перспективу реальної, тривалої безпеки, яка можлива лише завдяки путінському програшу в цій війні", - сказав Зеленський.

Зеленський про допомогу Україні від інших країн

Також український президент у своїй промові відзначив "всіх наших друзів у світі, які за цей тиждень допомогли, надали нам нові пакети підтримки, ухвалили нові рішення заради української сили".

Зокрема, він висловився щодо оголошених цього тижня рішень по підтримці з боку США, Данії, Греції, Німеччини та Канади:

  • "Сполучені Штати - дякую за пакет допомоги. І дуже важливо, щоб була відновлена стабільність у підтримці нашого захисту. Саме зараз і саме нашим, українським захистом у цій війні вирішується, чи вдасться Путіну розширити зону руїн у Європі та світі. Зупинити його зараз - найвигідніше для всіх", - зазначив Зеленський.
  • Президент подякував Данії за черговий, уже 16-й пакет оборонної допомоги, зокрема за артилерію.
  • "Німеччина - дякую за щотижневі кроки для підтримки нашої країни та людей. Дякую всім державам, які приєдналися до чеської ініціативи із закупівлі снарядів для України", - сказав Зеленський.
  • Окремо він відзначив Грецію за "чітке розуміння загроз усім у Європі".
  • "Канада - вдячний за приєднання до нашої коаліції дронів. Це зброя, яка довела свою надзвичайну ефективність. І в таких складних умовах війни недалекобійність нашої армії - це очевидна недалекоглядність деяких партнерів", - заявив Зеленський.

Заяви Макрона щодо відправки військ в Україну

Нагадаємо, наприкінці лютого президент Франції Еммануель Макрон не виключив, що країни Заходу можуть запровадити війська для допомоги Україні. Але, за його словами, консенсусу у цьому питанні немає.

Пізніше французький лідер уточнив, що його країна може перекинути своїх військових в Україну, якщо Росія знову почне наступати на Київ чи Одесу.

Ряд країн НАТО виступили проти цієї ідеї, зокрема Німеччина, Чехія, Болгарія, Польща, Іспанія та Італія. При цьому є країни, які готові розглянути таку можливість, зокрема, Литва, Латвія та Естонія.

14 березня Макрон знову зробив заяву про війська Франції в Україні. Він наголосив, що такий варіант не виключають. Додамо, 16 березня французький президент в інтерв'ю для українських медіа запевнив, що на тлі триваючої військової агресії РФ та своїх ініціатив щодо потенційної можливості відправки військ країн Заходу в Україну - він прагне уникнути ескалації.