ua en ru

Зеленський обговорив із президентом Замбії формулу миру та "зернову угоду"

Зеленський обговорив із президентом Замбії формулу миру та "зернову угоду" Фото: президент України Володимир Зеленський (Віталій Носач, РБК-Україна)

Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Замбії Хакаінде Хічілемою. Серед іншого, вони обговорили формулу миру та "зернову угоду".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на допис голови держави у Telegram.

"Формула миру нині актуальна як ніколи. Це єдиний шлях до справедливого миру та стабільності у світі, які можна взяти за основу. І ми активно працюємо з партнерами над підготовкою глобального саміту миру", - заявив Зеленський.

Він запропонував лідеру Замбії взяти участь у реалізації формули миру та долучитися до наступної зустрічі на рівні радників і до підготовки глобального саміту миру.

Крім того, лідери двох країн обговорили необхідність продовження "зернової угоди".

"Ми повинні разом покласти край російським спробам використовувати їжу як зброю, а також російському шантажуванню світу голодом і високими цінами на продукти", - заявив Зеленський.

До того ж Зеленський та Хічілема поспілкувалися про проведення саміту Україна - Африка та про наступні міжнародні заходи.

Зернова угода

Росія у липні вийшла із зернової угоди, яка дозволяла безпечно експортувати продовольство з портів Великої Одеси.

Офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков 1 серпня заявив, що Москва готова невідкладно повернутися до "зернової угоди", але після того, як будуть виконані умови для Росії.

Постійний представник США в ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що Росія готова повернутися до переговорів про угоду, але "ми поки не бачили жодних доказів цього".

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.