ua en ru

Зеленський в Німеччині: всі подробиці візиту

Зеленський в Німеччині: всі подробиці візиту Фото: Володимир Зеленський, президент України (twitter.com/KarlspreisAC)

Після свого візиту до Риму, президент України Володимир Зеленський прибув до Німеччини, де зустрівся з німецьким колегою Франк-Вальтер Штайнмайером. Також очікуються його переговори з канцлером країни Олафом Шольцом.

Усі подробиці візиту президента України до Німеччини - в матеріалі РБК-Україна.

Візит до Німеччини

Оновлено о 21:20

У Єлисейському палаці підтвердили візит Зеленського в Париж для зустрічі з французьким президентом Макроном.

Оновлено о 21:06

Шольц привітав Зеленського та Україну з отриманням премії Карла Великого.

"Премія імені Карла Великого є виразом нашої, європейців, поваги до мужності й рішучості українського народу і Зеленського. Російська загарбницька війна зблизила ЄС і Україну так сильно, як ніколи раніше. Наша історія вже буде спільною", - написав він на сторінці у Twitter.

Das Foto zeigt den ukrainischen Präsidenten Wolodymyr Selensky und Bundeskanzler Olaf Scholz bei der Verleihung des Karlspreises in Aachen, nachdem Bundeskanzler Olaf Scholz die Laudatio gehalten hat. Beide stehen auf der Bühne und schütteln sich die Hand. Bundeskanzler Olaf Scholz hält eine blaue Umschlagmappe in der Hand. Im Hintergrund ist eine blaue Wand mit dem Emblem des Karlspreises zu sehen.

Оновлено о 18:53

Зеленський виступив на церемонії в Аахені. Головні заяви президента:

  • Всі громадяни, всі наші воїни достойні бути тут, щоб отримати цю премію.
  • Щоб залишити мир у спадщину, нам потрібно дійти до того дня, коли ми зможемо сказати, що завершуємо цю війну нашою спільною перемогою. Європа не має бути місцем, де амбіції тиранів ламають життя народів.
  • Україна пропонує Європі перемогу, яка обернеться миром та збереже Європу. Ми пропонуємо та наближаємо спільну перемогу.
  • Я вірю, що Німеччина стане одним з лідерів реалізації української формули миру.
  • Путін і є агресія. Він не хоче іншого ні собі, ні своєму народові. Його формулою стала смерть. Як з нею говорити? Людство ще не знало того, хто міг домовитися зі смертю.
  • Путін має просити пощади. Тоді буде наша відповідь - трибунал.
  • Зараз лише зброя допоможе зупинити смерть. І це факт. Тому потрібно бути твердими і рішучими у допомозі нашим воїнам.
  • Європі не бути довершеною без України в Євросоюзі. І я дякую всім, хто підтримує довершеність "європейського проєкту".
  • Потрібно ухвалити рішення щодо України в НАТО. Це мотивує наших воїнів.
  • Прапори НАТО поруч з прапорами України на нашому східному кордоні стануть тим потужним замком, який триматиме російський імперіалізм в минулому завжди.

Оновлено о 18:50

Зеленському офіційно вручили премію Карла Великого.

Оновлено о 17:41

У німецькому Аахені почалася церемонія вручення премії Карла Великого. Премія у грудні була присуджена Зеленському та українському народові.

Серед гостей церемонії - канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем'єр Польщі Матеуш Моравецький, глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн та очільниця Європарламенту Роберта Мецола.

Оновлено о 17:14

Зеленський після Німеччини вирушить в Париж. Як повідомляє AFP, український президент прибуде у Францію вже сьогодні ввечері.

Французьке видання Le Figaro пише, що Зеленський ввечері прибуде на авіабазу Велізі Віллакубле та переночує в готелі Inercontinental. Вже вранці він вирушить у Париж на зустріч французьким президентом Еммануелем Макроном.

Оновлено о 16:25

Офіс президента України повідомив, що Зеленський під час візиту до Берліна зустрівся з членами Кабінету з питань безпеки Німеччини. Глава держави розповів їм про ситуацію на фронті та закликав зняти будь-які обмеження та "червоні лінії" на постачання Україні всіх видів зброї.

Оновлено о 16:15

Зеленський та Шольц відправилися до Аахена на церемонію вручення премії Карла Великого.

Оновлено о 15:57

Німецький канцлер подякував Зеленському за візит в Берлін та пообіцяв допомагати Україні стільки, скільки це буде потрібно.

Зеленський в Німеччині: всі подробиці візиту

Оновлено о 15:12

Надалі Зеленський разом з Шольцем мають відправитися до німецького міста Аахен. Там відбудеться вручення премії Карла Великого за європейські заслуги, яка була присуджена Зеленському та українському народові в грудні.

Пресконференція Зеленського та канцлера Шольца

Пресконференція Володимира Зеленського та Олафа Шольца

Оновлено о 13:15

Як відзначив президент, Україна не має наміру атакувати російську територію, оскільки не зацікавлена в цьому, а також не має на це зайвого часу, сил, та зброї.

"Ми зосередилися на підготовці контрнаступальних дій щодо деокупації згідно міжнародного права та нашої конституції. Щодо деокупації нашої визнаної міжнародним правом території", - додав Володимир Зеленський.

Оновлено о 13:11

"Ми зараз працюємо над створенням коаліції винищувачів, і частково мої візити столицями Європи спрямовані саме для цього. Я думаю, що у нас буде успіх. Я сьогодні буду звертатися і до німецької сторони, щоб підтримали Україну в цій коаліції. Для нас це важливо", - заявив президент.

Як відзначив Володимир Зеленський, він обговорить питання винищувачів разом з канцлером Німеччини Олафом Шольцем під час другої частини їх зустрічі.

Оновлено о 12:46

За словами президента, під час зустрічі з канцлером, сторони обговорили ситуацію на полі бою, можливість наших військ повертати свободу й безпеку нашим людям.

"Обговорили міжнародні заходи, які ми готуємо для реалізації нашої формули миру, для посилення глобальної координації заради стабільності та спокою. Скоординували наші позиції напередодні саміту G7", - розповів Зеленський.

Оновлено о 11:56

За словами президента, під час переговорів зі Штанмайером, сторони обговорили поточну ситуацію та інтенсивну співпрацю між країнами. Берлін, як відзначив Зеленський, й надалі підтримуватиме Україну політично, військово, а також фінансово доти, доки це буде необхідно.

Оновлено о 11:00

Після переговорів з президентом Німеччини, Зеленський направився на зустріч до канцлера Олафа Шольца, де його було прийнято з військовими почестями.

Вже після бесіди віч-на-віч й ще однієї дискусії в малих групах - запланована пресконференція.

Як писали місцеві видання, точна програма візиту президента України не оголошується з міркувань безпеки.

Згідно з даними Bild, в ніч на неділю президент прибув на вертольоті з аеропорту Берлін-Бранденбург до штаб-квартири Міноборони Німеччини.

"По всьому центру Берліна посилено заходи безпеки. Авіалайнер із Зеленським на шляху до столиці ФРН із Риму супроводжували винищувачі", - додає видання.

Зранку Зеленський прибув до офіційної резиденції президента Німеччини - палацу Бельвю, де зустрівся зі Штайнмайером.

Візит до Риму

Вчора, 14 травня, президент України відвідав Рим. Під час поїздки він зустрівся з:

  • президентом Італії Серджо Маттареллою;
  • прем'єр-міністром Джорджею Мелоні;
  • Папою Римським Франциском.

Серед порушених питань під час візиту були:

  • оборонна співпраця, зокрема посилення захисту українського неба;
  • реалізація української формули миру, зокрема пункту про повернення депортованих в Росію дітей;
  • взаємодія в Європі: санкції проти РФ, наближення членства України в ЄС.

Зокрема під час зустрічі з Папою Римський, сторони обговорили повернення депортованих українських дітей з Росії, засудження воєнних злочинів країни-агресора й участь Ватикану в реалізації української формули миру.