ua en ru

Затятий критик Трампа призупинив участь у президентських перегонах в США, - NYT

Затятий критик Трампа призупинив участь у президентських перегонах в США, - NYT Фото: кандидат у президенти США від Республіканської партії Кріс Крісті (Wikipedia)

Колишній губернатор штату Нью-Джерсі та один із керівників Республіканської партії Кріс Крісті призупинив свою президентську кампанію. Політик відомий своїми глузливими та критичними висловлюваннями на адресу Дональда Трампа.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The New York Times.

Крісті ухвалив таке рішення під тиском своєї партії у середу, 10 січня.

"Сьогодні мені стало зрозуміло, що у мене немає шляху до перемоги в номінації. Тому сьогодні я призупиняю свою кампанію на пост президента США", - сказав він на заході у місті Віндхем, штат Нью-Гемпшир.

Це рішення фактично завершує етап президентської боротьби республіканців, усуваючи з поля найагресивнішого опонента Трампа. Крісті був єдиним помітним претендентом, який стверджував, що Трамп не придатний для роботи на посаді. Це твердження з самого початку фактично прирекло його кандидатуру на поразку.

Вихід політика з президентської гонки був ненадовго затьмарений, коли його спіймали на т.зв. "гарячому мікрофоні" (ситуація перед пресконференцією, коли мікрофон політика увімкнений і чути як він неофіційно спілкується з кимось. - ред.), де він відверто обговорював двох своїх суперників, - Ніккі Гейлі та Рона ДеСантіса.

"Її (Хейлі, - ред.) викурять, і ми з вами це знаємо. Вона не готова до цього", - сказав Крісті.

"ДеСантіс подзвонив мені, скам'янілий", - додав він.

Як зазначає NYT, Трамп негайно вхопився за ці зауваження, написавши у соцмережі Truth Social, що меседжі пана Крісті про пані Гейлі були "дуже правдивим твердженням".

Вибори у США і проблеми з висуванням Трампа

Чергові президентські вибори у Сполучених Штатах заплановані на 5 листопада 2024 року.

Згідно з прогнозами, головним кандидатом від демократів стане чинний американський лідер Джо Байден. Від республіканців, окрім Дональда Трампа, балотувалися ще сім кандидатів. Після вибуття Кріса Крісті, їх стало шість. Одним з головних фаворитів республіканців, окрім Трампа, вважають екс-посланицю США в ООН Ніккі Гейлі.

28 грудня ім'я Дональда Трампа вилучили з виборчого бюлетеня на праймеріз у штаті Мен. Керівник виборчої комісії штату Шенна Белоуз зазначила, що рішення обумовлене 14-ю поправкою Конституції США. Вона забороняє участь у виборах організаторів та учасників заколоту, яким суд визнав штурм трампістами Капітолію 6 січня 2021 року.

20 грудня Верховний суд Колорадо також заборонив Трампу брати участь у праймеріз на території штату через 14 поправку.

Команда Трампа подала апеляцію на це рішення до Верховного суду США. Рішення суду, ймовірно, буде застосовано на території всієї країни.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.