ua en ru

Законопроект про мобілізацію можуть відправити назад Кабміну. Депутати взяли паузу

Законопроект про мобілізацію можуть відправити назад Кабміну. Депутати взяли паузу Фото: Законопроект про мобілізацію можуть відправити назад Кабміну (kmu.gov.ua)

Комітет ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки сьогодні закінчив слухання щодо законопроекту по мобілізації. Однак фінальне рішення щодо подальшої долі цього документу комітет планує ухвалити наступного тижня.

Про це в коментарі РБК-Україна розповів член комітету Федір Веніславський.

"Для того, щоб ми ухвалили рішення, потрібно щоб цей документ розглянув також комітет з антикорупційної політики й надав свої висновки. Є дві опції - або повернути Кабміну на допрацювання, або ухвалити проект за основу й далі допрацьовувати його в Раді до другого (читання - ред.), що малоймовірно. Є низка дискусійних норм, які не схвалюють члени комітету", - пояснив нардеп.

За його словами, найбільші дискусії в комітеті викликали норми щодо людей з інвалідністю 3 групи, щодо дискреції органів (наприклад, керівники військових адміністрацій мають не зовсім юридично чітко визначені повноваження), щодо обмежень та покарань за неявку до ТЦК і внесення в реєстр боржників за рішенням керівника ТЦК. Крім того, є дискусії й щодо норми про електронні оповіщення.

Рішення комітету буде у вівторок

Як повідомив голова парламентського комітету Олександр Завітневич на сторінці у Facebook, окремі норми законопроекту зазнають суттєвих змін під час розгляду у Раді.

Зараз, за його словами, головне завдання нардепів - знайти баланс між конституційними правами та необхідними заходами для вирішення завдань мобілізації, які ці права обмежують.

"Також необхідно врахувати можливості економіки. Є вкрай складні питання фінансового забезпечення мобілізаційних заходів, джерел покриття потреб... Фінальне рішення комітету щодо законопроекту плануємо ухвалити у вівторок", - додав голова комітету.

Новий законопроєкт про мобілізацію

Кабінет міністрів ввечері 25 грудня вніс до Верховної ради законопроєкт щодо мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

Однак даний законопроект викликав резонанс в суспільстві та політикумі. Зокрема опозиція погрожувала не підтримати його в парламенті. Навіть в першому читанні. Тим часом омбудсмен Дмитро Лубінець заявляв про те, що законопроект містить ініціативи, що суперечать Конституції.

Між тим перший заступник голови ВР Олександр Корнієнко висловив думку, що, найімовірніше, у Раді ухвалять компромісну версію законопроекту про мобілізацію.

Цього тижня профільний парламентський комітет зібрався на засідання разом з головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним та міністром оборони Рустемом Умєровим, щоб обговорити можливі зміни в запропонованому урядом законопроекті.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.