ua en ru

Закон про олігархів: названо попередні зауваження Венеційської комісії

Закон про олігархів: названо попередні зауваження Венеційської комісії Фото: названо попередні зауваження Венеційської комісії щодо закону про олігархів (twitter.com/VeniceComm)

Україна нещодавно отримала проміжний висновок від Венеційської комісії - "interim opinion". У ньому міститься попередня оцінка закону про олігархів та рекомендації з приводу його оновлення.

За інформацією РБК-Україна, висновок містить чотири блоки, які, на думку Венеційської комісії, Київ мав би виправити. Комісія порадила конкретизувати термінологію, забезпечити процесуальні гарантії для людей, що могли б увійти до списку олігархів, та можливість оскарження в суді. У документі міститься порада щодо скасування заборони олігархам фінансувати політичні партії та вибори, а також обов’язкова подача декларацій.

До того ж, у Комісії виникли питання до органу, який вирішуватиме, кого включати до списку олігархів. Відповідно до схваленого вже закону, таким органом є Рада національної безпеки і оборони, проте "Венеційка" вбачає в цьому загрозу впливу президента на рішення, адже він очолює РНБО та призначає її членів. Однак, як зазначають у владі, іншої альтернативи немає. Це визнають і в самій Комісії.

Співрозмовник РБК-Україна у владі зауважив, що до розробки проміжного висновку Комісії також причетні деякі відомі українські політики та олігархи.

Додамо, що Кабмін вирішив дочекатися остаточного висновку Венеційської комісії, який має бути надано у червні, а потім впроваджувати антиолігархічне законодавство в життя. До того часу влада планує обговорити з "Венеційкою" ті рекомендації, які були надані в проміжному висновку.

Нагадаємо, нещодавно уряд переніс термін формування реєстру олігархів. Порядок формування та ведення реєстру має відбутися "через три місяці з дня опублікування висновку Венеціанської комісії". Пізніше у Мін'юсті назвали причину відстрочки.

Зазначимо, що секретар РНБО Олексій Данілов заявляв, що близько 86 українців підпадають під деолігархізацію.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.