Буряковий квас - традиційний напій, який сьогодні переживає справжній ренесанс. Його цінують за унікальний смак, користь для травлення та здатність зміцнювати імунітет, що особливо актуально восени.
РБК-Україна з посиланням на допис в Instagram відомого українського кухаря Володимира Ярославського розповідає, як приготувати корисний та смачний напій.
Цей ферментований напій, багатий на пробіотики, не лише є основою для автентичного борщу, але й стає модним інгредієнтом за кордоном. А приготувати його вдома напрочуд просто - він буквально готується сам.
Що вам знадобиться:
Буряк ретельно помийте, почистьте та наріжте довільними шматочками або дольками.
Закладка. Складіть нарізаний буряк у чисту трилітрову банку. Залийте буряк чистою питною водою. Додайте чайну ложку солі та столову ложку розсолу - це допоможе запустити правильний процес бродіння і збагатить напій корисними бактеріями.
Обережно все перемішайте, накрийте банку марлею (щоб квас "дихав") і залиште при кімнатній температурі на 5-7 днів.
Не лякайтеся, якщо за тиждень на поверхні з'явиться піна? її потрібно просто зняти ложкою. Також може утворитися тонка біла плівка, це нормальний процес, але її теж краще прибрати.
Через 5-7 днів спробуйте квас. Якщо він видається недостатньо кислим, переставте банку в темне прохолодне місце ще на тиждень. Коли смак вас влаштує, квас можна процідити і зберігати в холодильнику.
Для інтенсивнішого смаку можна залишити буряки в квасі й тримати його в прохолодному місці, так він ставатиме все більш насиченим.
Використовуйте цей неймовірно корисний напій як тонік для здоров'я або додавайте до улюблених страв, зокрема до борщу, щоб надати йому автентичної кислинки.