Морква містить вітамін А, але сам по собі він засвоюється слабо. Щоб організм отримав користь, моркву потрібно їсти разом із жирами, які запускають перетворення бета-каротину на вітамін А.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Verywell health.
Їжте моркву одночасно з їжею або перекусом, що містить жири, щоб отримати максимальну користь для здоров'я очей.
Морква отримує свій характерний яскраво-помаранчевий колір від бета-каротину - антиоксидантного пігменту, який організм перетворює на вітамін А під час перетравлення.
Вітамін А - це жиророзчинний вітамін. Це означає, що ви найкраще засвоюєте його, якщо вживаєте разом із жирами.
Національні інститути охорони здоров'я США інформує, що одна склянка сирої моркви забезпечує 102% добової норми вітаміну А.
Вітамін А сприяє здоров'ю очей, тому що живить інші частини очей, такі як кон'юнктивальні оболонки та рогівку, підтримуючи їх зволоження.
В журналі Nutrition Reviews йдеться, що бета-каротин є жиророзчинним, тобто організм засвоїть його більше, якщо ви будете їсти його разом з жирами. Продукти, що містять ненасичені жирні кислоти, допоможуть краще засвоювати бета-каротин, ніж продукти, що містять насичені жирні кислоти.
Приклади продуктів з ненасиченими жирними кислотами, які можна вживати разом із морквою, включають:
Бета-каротин біодоступніший у вареній моркві, ніж у сирій. Біодоступність стосується легкості, з якою організм засвоює певну поживну речовину.
Тому вживання вареної моркви може допомогти вам засвоїти більше вітаміну А.
Приготування їжі допомагає більше засвоювати бета-каротин тому, що воно руйнує клітинні стінки моркви, що полегшує вивільнення та його подальше засвоєння організмом.
Цей помаранчевий овоч має кілька інших переваг для здоров'я, а саме:
Інші продукти з високим вмістом вітаміну А включають:
Вас може зацікавити: