Чи можна їсти продукти з морозилки, термін придатності яких давно минув? Це питання хвилює дуже багатьох людей.
На це питання дає відповідь РБК-Україна з посиланням на лікарку та дієтологиню Дану Фігур в Instagram.
"Згідно з даними FDA (Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США), ви можете зберігати заморожені продукти вічно. Невизначено довго", - розповіла вона.
Отже, з погляду безпеки, їжа, що зберігається при стабільній температурі -18°C або нижче, не псується, оскільки холод зупиняє ріст мікроорганізмів, таких як бактерії та пліснява.
"Однак є причина, чому ви не захочете їсти, наприклад, сторічний чизбургер, - це втрата якості з часом через морозильний опік",- пояснює лікарка Фігур.
Морозильний опік - це стан, коли заморожений продукт зневоднюється, що призводить до появи сухих, знебарвлених плям. Така їжа не є шкідливою, але її текстура та смак будуть зіпсовані.
Щоб гарантувати, що ваша їжа залишиться не лише безпечною, але й свіжою та смачною, експерти радять дотримуватися рекомендованих термінів зберігання для різних категорій продуктів.
Рекомендації щодо зберігання в морозилці (для збереження якості):
"Заморожування зберігає їжу протягом тривалого часу, оскільки зупиняє ріст мікроорганізмів. Однак, як тільки ви розморозите продукт, ці мікроби знову стають активними. Тому все одно важливо ретельно готувати їжу", - наголошує лікарка.