ua en ru

Втеча з місця ДТП: яка відповідальність загрожує водіям

Втеча з місця ДТП: яка відповідальність загрожує водіям Ілюстративне фото (Віталій Носач, РБК-Україна)

Залишати місце дорожньо-транспортної пригоди, в якій ви брали участь, суворо заборонено. Це тягне за собою серйозні наслідки для водія.

Про те, який штраф загрожує водію за те, що залишив місце ДТП - читайте в матеріалі РБК-Україна.

При підготовці статті були використані Кодекс України про адміністративні правопорушення та Кримінальний кодекс України.

Зміст

1. Який штраф загрожує за ДТП без потерпілих

2. Якщо в ДТП є постраждалі або жертви

3. Що робити, якщо ви потрапили в ДТП

Який штраф загрожує за ДТП без потерпілих

Згідно зі статтею 122-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення, залишення місця ДТП водієм карається штрафом у розмірі двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 гривень).

При цьому водія, який залишив місце аварії, можуть позбавити права керування транспортним засобом на строк від одного до двох років. Крім того, йому загрожує адміністративний арешт на строк від десяти до п'ятнадцяти діб.

Якщо в ДТП є постраждалі або жертви

У деяких випадках, наприклад, якщо внаслідок ДТП було завдано тяжких тілесних ушкоджень або настала смерть потерпілого, водій, який залишив місце пригоди, може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за статтею 135 Кримінального кодексу України.

Якщо водій залишив постраждалого і покинув місце аварії, то йому загрожуватиме обмеженням волі на строк до двох років або позбавленням волі на той самий строк.

Проте якщо потерпілий в наслідок ДТП загинув або тримав інші тяжкі наслідки, - винуватцю аварії, якщо він втік з місця інциденту, загрожує позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Тому, залишаючи місце ДТП, водій не лише порушує закон, але й не надає допомоги людям, які можуть її потребувати. Це може призвести до погіршення їхнього стану та навіть до смерті.

Що робити, якщо ви потрапили в ДТП:

  • не панікуйте. Зупиніться, увімкніть аварійну сигналізацію та надайте допомогу постраждалим, якщо це можливо.
  • зателефонуйте в поліцію та повідомте про ДТП.
  • дочекайтеся приїзду поліції та співпрацюйте зі слідством.
  • не намагайтеся втекти з місця пригоди, адже це лише погіршить вашу ситуацію.