Залишки їжі не обов’язково викидати вже наступного дня. Розкрито прості трюки, які дозволяють подовжити їхній термін зберігання без втрати смаку.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Health.
За даними Міністерства сільського господарства США, термін придатності залишків їжі значною мірою залежить від температури та часу. Бактерії швидко розмножуються за температури від 4 до 60 °C. Як тільки залишки їжі потрапляють у цей температурний діапазон, їхня кількість подвоюється кожні 20 хвилин.
Залишки їжі, що не зберігаються в холодильнику, зіпсуються за дві години. За температури понад 32 °C бактерії можуть рости швидше та зіпсувати залишки їжі протягом години.
Зберігання залишків їжі в холодильнику допомагає підтримувати температуру їжі при 4 °C і нижче та уповільнює ріст шкідливих бактерій. Однак, навіть якщо ви швидко помістите залишки їжі в холодильник, бактерії все одно почнуть рости на їжі.
Заморожування залишків їжі при температурі -17 °C або нижче зупиняє ріст бактерій, які спричиняють псування.
Ось кілька основних рекомендацій, як довго можна зберігати залишки їжі:
Розділіть велику кількість їжі на кілька неглибоких контейнерів, коли зберігаєте в холодильнику або морозильній камері. Це допоможе їжі швидше охолонути до безпечної температури. Цей метод особливо важливий для таких продуктів, як суп і печене м’ясо.
Уникайте зберігання в переповненому холодильнику, адже це зменшує циркуляцію повітря, необхідну для належного охолодження.
Накрийте залишки їжі герметичними кришками або харчовою плівкою. Це також допомагає їжі зберігати вологу та запобігати поглинанню запахів з інших продуктів.
Важливо, якщо ви не плануєте їсти залишки їжі через 3-5 днів, то краще заморозити їх, щоб збільшити термін їхнього зберігання до 3-4 місяців.
Управління з контролю за продуктами харчування та лікарськими засобами США інформує, що зіпсована їжа зазвичай помітна за зміною зовнішнього вигляду, запаху та смаку. До поширених ознак належать:
Щоб залишки їжі зберігалися якомога довше, ось кілька додаткових порад:
Вас може зацікавити: