ua en ru

Відмовились від транзиту? РФ вдруге обстріляла аміакопровід в Харківській області

Відмовились від транзиту? РФ вдруге обстріляла аміакопровід в Харківській області Фото: (Getty Images)

Російські військові вдруге за тиждень здійснили обстріл аміакопроводу в Харківській області.

Про це повідомив голова Харківської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов, пише РБК-Україна з посиланням на його Telegram.

За даними Синєгубова, в районі насосної станції біля с. Масютівка Куп'янського району було зафіксовано 6 "прильотів".

"Станом на зараз аміаку в повітрі не зафіксовано, ситуація контрольована", - повідомив глава ОВА.

Обстріл аміакопроводу

Внаслідок ворожих ударів 5 червня відбулася розгерметизація трубопроводу з аміаком у Куп'янському районі Харківської області. Синєгубов повідомив, що за всіма вимірами, які зробила не тільки Куп'янська, а й Петропавлівська громада, фон аміаку знаходиться в нормі.

Однак сьогодні директор департаменту цивільного захисту Харківської ОВА Іван Сокол повідомив, що в повітря могло потрапити близько 134 тонн аміаку.

Боротьба РФ за транзит аміаку

З початку повномаштабного вторгнення РФ в Україну було призупинено транзит російського аміаку трубопроводом "Тольятті-Одеса" через територію України.

Оператором української частини цього трубопроводу, протяжність якої становить 1,018 тисяч кілометрів, є держпідприємство "Укрхімтрансаміак". Безпосередньо поставкою російського аміаку на експорт після доставки трубопроводом займався державний Одеський припортовий завод.

Український президент Володимир Зеленський пропонував обговорювати транзит російського аміаку через українську територію. Його умовою був обмін всіх полонених. Однак РФ відмовилась від обміну.

Проте Кремль почав використовувати "зернову угоду" заради розблокування транзитного каналу.

Російський диктатор Володимир Путін намагається прив'язати до угоди можливість експорту добрив через територію України. До вторгнення росіяни експортували 4,4 млн тонн аміаку, близько половини транспортувалося в український порт "Південний".

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.