ua en ru

Від Москви до Уралу: в ЗМІ розслідували активне будівництво бункерів для Путіна

Від Москви до Уралу: в ЗМІ розслідували активне будівництво бункерів для Путіна Фото: Володимир Путін, президент Росії (kremlin.ru)

Президент Російської Федерації Володимир Путін розбудував величезну мережу секретних бункерів від Москви до самого Уралу. Водночас їх будівництво лише продовжується.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на розслідування видання "Собеседник".

За словами головного редактора видання Олега Ролдугіна, бункери почали будувати ще за часи Радянського союзу, однак останнім часом роботи лише активізувались. Наразі відомо, що вони є у Москві, на Уралі й в Поволжі.

Будівництвом мережі бункерів займається Головне управління спеціальних програм при президенті Росії, яке є окремою структурою, що підпорядковується безпосередньо президенту. Будівельники, які будують офіційні сховища та тунелі, працювали й над приватними спорудами для президента в Геленджику.

Як відзначив журналіст, глибина тунелів у столиці Росії становить до 200 метрів. Про це розповіли дигери, які випадково потрапили туди й пізніше за це були засуджені.

Ролдугін відзначив, що після приходу Путіна до влади, за реновацію бункерів взялися з новою силою. Наприклад, лише ліфти у московських бункерах було модернізовано за 55 млн рублів.

"На цими масштабами можна судити, яка глибина, що це за ліфти і які шахти прокладені під Москвою. Займалася модернізацією структура, яка спеціалізується на створенні шахт для пускових установок ракет. Багато бункерів пов'язані між собою тунелями, які розходяться на десятки км", - відзначив журналіст.

Де диктатор ховає свої бункери:

  • приховані тунелі в Москві, які пов'язують урядові установи столиці із бункерами в тій самій Москві, Балашисі, Чехові та мало не в Калузі;
  • один з секретних входів у тунель "Собеседник" виявили біля Мічурінського проспекту у Москві;
  • підземне сховище під палацом Путіна в Геленджику;
  • ймовірно, ще один бункер розташований у горі Ямантау у засекреченому уральському містечку Міжгір'я;

Зазначається, що Міжгір'я утворилось після об'єднання двох військових містечок - Білорецьк-15 і Білорецьк-16. В місті проживає близько 15 тисяч людей, а в'їзд звичайним росіянам - суворо за спецперепустками.

Протягом останніх місяців роботи на Ямантау активізувалися й гроші на це зовсім не шкодують. За охорону будівництва відповідають:

  • військові:
  • єгері;
  • квадрокоптери DJI Mavic 2 Enterprise Advanced з 32-кратним збільшенням і тепловізором (апарат коштує від 500 тисяч до мільйона рублів).

Хто відповідає за будівництва для бункерного?

Будівництвом займається "Управління будівництва №30", яким керує Головне управління спеціальних програм президента Росії. Останнє, є правонаступником П'ятого управління справами Радміну РРФСР, що відповідало за будівництво та модернізацію пунктів управління країною та військами на випадок війни.

Керівником ГУСПу є Олександр Лінець - колишній голова управління ФСБ Росії по Південному військовому округу. У 2020 році Путін подарував Лінцю квартиру площею 176,7 кв. м у будинку Управління справами президента у Великому Тишинському провулку в Москві.

Загалом до складу ГУСПу входять кілька військових частин в яких працюють перевірені роками люди.

Видання зазначає, що Росія також нещодавно почала укладати нові контракти з перевірки приладів радіаційної та хімічної розвідки, які призначені для використання на бронеоб'єктах, а також закупівлі приладів для виявлення жучків та обладнання для системи віброакустичних та акустичних перешкод, й інше.