ua en ru

Венесуела оголосила про анексію території Гаяни та мобілізувала армію

Венесуела оголосила про анексію території Гаяни та мобілізувала армію Фото: президент Венесуели Ніколас Мадуро (по центру) (wikimedia.org)

Президент Венесуели Ніколас Мадуро визнав анексію регіону Західної Гаяни Ессекібо. Він включив штат у територію країни.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на El Pais.

У вівторок, 5 грудня, президент Венесуели Ніколас Мадуро представив на телебаченні нову офіційну карту країни з включеним до неї Есекібо. Раніше президент направив військових на атлантичний кордон Венесуели, дуже близько до меж зони джунглів площею 160 тисяч квадратних кілометрів, якою керує Гаяна.

У день референдуму Міністерство зв'язку Венесуели розповсюдило відео, на якому корінні мешканці виносять гаянський прапор та піднімають венесуельський.

Влада оголосила про створення нової провінції або штату на території Тумеремо. Тимчасовий уряд перебуватиме у Тумеремо, де ведеться видобуток корисних копалин.

“Ми хочемо мирного порятунку Гаяни-Ессекібо. Давайте почнемо відповідати народу, який виступив 3 грудня. Наша Гаяна-Ессекібо була де-факто окупована Британською імперією та її спадкоємцями, і вони зруйнували цей район”, - сказав президент Венесуели.

Що передувало проведенню "референдуму"

Венесуела та Гаяна сперечаються про належність регіону Ессекібо. Венесуела стверджує, що регіон відійшов їй після здобуття незалежності від Іспанії, а Гаяна вважає, що ця територія була частиною Британської Гвіани, яка згодом стала незалежною Гаяною.

Референдум у Венесуелі

Венесуела 3 грудня провела референдум про анексію частини сусідньої Гаяни. За словами влади, за явки 50% виборців, результати становили 95%. Однак на виборчих дільницях не було видно черг, ані масового напливу людей.

Раніше ми повідомляли, що Бразилія посилила кордон у відповідь на територіальні суперечки між своїми сусідами Гаяною та Венесуелою.

Також ми писали про реакцію України на "референдум" у Венесуелі.