ua en ru

"Вагнер" хоче захопити бази ООН в Малі: Аль-Каїда може цим скористатись

"Вагнер" хоче захопити бази ООН в Малі: Аль-Каїда може цим скористатись Фото: "Вагнер" хоче захопити бази ООН в Малі (GettyImages)

Малійська регулярна армія та приватна військова компанія "Вагнера" планують взяти під свій контроль бази миротворців ООН, які покидають позиції в країні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Інститут вивчення війни (ISW).

Повідомляється, що бази планують залишити в середині жовтня - сили армії та "Вагнера" вже вирушили до позицій з ціллю їх захопити. При цьому, аналітики зазначають, що останнім часом вони посилили терор місцевого населення, вбиваючи цивільних за підозри у зв'язках з місцевим філіалом Аль-Каїди Джамаат Нусрат аль-Іслам ва аль-Муслімін (JNIM).

JNIM використовувала звірства "Вагнера" в інших частинах країни, щоб покращити свою підтримку на місцях, і неодноразово пропонувала союз із сепаратистськими групами та північними громадами в регіоні Кідал, кажуть аналітики.

"JNIM, ймовірно, використає свою місцеву підтримку та легітимність для мирного кооптування керівництва в контрольованих повстанцями районах на півночі Малі, що призведе до фактичного контролю JNIM і тіньового управління", - пишуть в ISW.

Аналітики додають, що контрль організації на півночі Малі дозволив би угрупуванню створити більшу транснаціональну загрозу.

Відхід миротворців ООН з Малі

Миротворчий контингент ООН працював на Малі з 2013 році. З тих пір в країні відбулось кілька держпереворотів, а нинішня військова хунта регулярно конфліктувала з місією MINUSMA.

Влітку цього року вони звернулись до ООН з проханням вивести своїх миротворців з країни, а після Радбез ООН прийняв рішення зробити це. Так, миротворчий контингент покине країну до 1 січня 2024 року.

Координатор Ради національної безпеки США зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі заявляв, що за відходом миротворців міг стояти колишній ватажок "Вагнера" Євген Пригожин.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.