Багато хто звик викидати шкірку з цитрусових чи ківі, вважаючи її несмачною або шкідливою. Однак, саме в ній зосереджено найбільше клітковини, антиоксидантів і вітамінів.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Real Simple.
В журналі "Trends in Food Science Technology" йдеться, що шкірка манго є чудовим джерелом вітамінів С, Е та клітковини. Дослідження показують, що 10 г шкірки містить від 36 до 78 г клітковини.
Шкірка манго не токсична, проте в ній є урушіол - та сама речовина, що міститься в отруйному плющі. У чутливих людей вона може спричинити алергічну реакцію (свербіж, висип, подразнення рота чи губ).
Якщо ви ніколи не їли шкірку манго, то спробуйте невеликий шматочок. Перед уживанням ретельно мийте фрукт. Якщо шкірка товста або гіркувата (особливо в недостиглих плодах), то її краще зняти.
За даними PubMed, жовта зовнішня оболонка банана використовується для приготування їжі в деяких країнах світу.
Перед уживанням її ретельно миють, бо банани часто обробляють фунгіцидами та воском для зберігання. Найкраще використовувати органічні банани.
Щоб зробити шкірку м’якшою, її відварюють, запікають або обсмажують; у сирому вигляді вона жорстка та гіркувата.
Шкірка містить клітковину, калій, магній, поліфеноли та триптофан, які можуть бути корисними для травлення та нервової системи.
Подрібнену варену шкірку додають до смузі або випічки. Людям із чутливим шлунком або алергіями краще спробувати невелику кількість спочатку.
В шкірці міститься багато клітковини, вітаміну C, антиоксидантів і флавоноїдів — часто навіть більше, ніж у м’якоті.
Головне - ретельно вимити плід перед уживанням, бажано щіткою, щоб прибрати ворсинки, бруд і залишки засобів обробки. Вона має трохи терпкий, гіркуватий смак і шорстку текстуру. Якщо це неприємно, можна обрати інші сорти ківі.
Дослідження, опубліковане на PubMed, показало, що вживання двох ківі щодня може збільшити частоту випорожнень і допомогти при легких закрепах. Щоб отримати більше клітковини, яка важлива для випорожнення кишечника, їжте ківі цілими.
Шкірка таких фруктів їстівна та не токсична, проте:
Шкірку можна вживати, якщо фрукт органічний або ретельно вимитий (тепла вода + сода або оцет). Цедру часто додають у випічку, напої, соуси та маринади.
Також безпечна шкірка у засушеному чи вареному вигляді - для варення, цукатів, настоянок та чаїв.
Вас може зацікавити: