ua en ru

Уряд визначив порядок використання бюджетних коштів на газ для опалювального сезону

Уряд визначив порядок використання бюджетних коштів на газ для опалювального сезону Фото: "Нафтогаз" отримає 12,7 млрд гривень на закупівлю газу (Віталій Носач, РБК-Україна)

Кабінет міністрів затвердив Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті на придбання природного газу для проходження опалювального сезону 2022-2023 років. На ці цілі у держбюджеті передбачено 12,7 млрд гривень канадського кредиту.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на постанову від 6 грудня 2022 р. № 1360.

Згідно з документом, головним розпорядником бюджетних коштів та відповідальним виконавцем бюджетної програми є Міненерго. Одержувачем коштів є ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг".

За рахунок бюджетних коштів за бюджетною програмою одержувачем бюджетних коштів за погодженням з Міненерго здійснюється придбання природного газу:

  • за зовнішньоекономічними договорами/контрактами, укладеними на умовах попередньої оплати та транспортування до кордону України;
  • українського видобутку (виходячи із забезпеченості балансу природного газу) на організованих товарних ринках за ціною, що склалася за результатами проведених торгів на умовах передачі природного газу у віртуальній торговій точці газу в газотранспортній системі/підземні сховища.

Реалізація природного газу, придбаного відповідно до цього Порядку, здійснюється до 30 квітня 2023 року за рішенням Міненерго залежно від необхідності покриття потреб в природному газі за пропозиціями НЕК "Укренерго", НАК "Нафтогаз України", ТОВ “Оператор ГТС України".

Реалізація природного газу здійснюється виключно для задоволення власних потреб суб’єктів господарювання без права його подальшого перепродажу.