ua en ru

Уряд схвалив закон про посилення самостійності САП: що він передбачає

Уряд схвалив закон про посилення самостійності САП: що він передбачає Фото: Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України (Віталій Носач, РБК-Україна)

Уряд ухвалив законопроєкт про посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, що допоможе досягти більшого прогресу в подоланні корупції.

Про це розповів прем'єр-міністр Денис Шмигаль, повідомляє РБК-Україна з посиланням на його Telegram-канал.

"Сьогодні Уряд схвалив законопроєкт, який посилює самостійність та незалежність Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Це один зі структурних маяків програми співпраці з МВФ та частина державного курсу на системну боротьбу з корупцією", - пише Шмигаль.

Уряд схвалив закон про посилення самостійності САП: що він передбачає

Фото: Уряд схвалив закон про посилення самостійності САП: що він передбачає (t.me/Denys_Smyhal)

За словами прем'єр-міністра, закон передбачає:

  • отримання САП статусу юридичної особи публічного права;
  • окреслення повноважень керівника САП із статусом заступника генерального прокурора;
  • визначення штату, структури й організації в установі керівником САП;
  • створення механізму підзвітності та аудиту за участю міжнародних експертів;
  • врегулювання процедури конкурсного відбору прокурорів.


"Таким чином САП працюватиме ефективніше, а Україна досягне більшого прогресу в подоланні корупції. Незабаром законопроєкт буде зареєстрований в Парламенті", - додав Шмигаль.

Внесено до Ради

"Кабмін вніс до Ради законопроект #10060 на виконання структурного "маяка" МВФ. Ухвалення закону про посилення інституційної незалежності САП – це зобов’язання #21 в Меморандумі", - написав народний депутат Ярослав Железняк та додав, що дедлайн виконання - кінець грудня.

Що таке САП?

Спеціалізована антикорупційна прокуратура - є самостійним й незалежним підрозділом Офісу генерального прокурора. Її мета полягає в забезпеченні прозорих досудових розслідувань, які проводить Національне бюро України.