ua en ru

В Україні в результаті вторгнення РФ зруйновано 1974 об'єкти культурної інфраструктури

В Україні в результаті вторгнення РФ зруйновано 1974 об'єкти культурної інфраструктури Фото: Преображенський собор в Одесі (GettyImagеs)

Російське вторгнення в Україну призвело до пошкоджень 1974 об’єкти культурної інфраструктури. З них повністю знищений - 321 об’єкт.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міністерство культури та інформаційної політики України.

Як розповіли у відомстві, станом на 25 березня 2024 року збитків зазнали 1974 заклади культури - в тому числі заклади культури, підпорядковані МКІП та іншим ЦОВВ.

З них було зруйновано 29 закладів культури державної форми власності та 1945 комунальної форми власності. Тільки протягом березня цього року було пошкоджено 28 закладів культури у Київській області.

У період із 24 лютого 2022 року найбільших втрат і збитків культурна інфраструктура зазнала у Донецькій, Харківській, Херсонській, Київській та м. Києві, Миколаївській, Луганській та Запорізькій областях. Найчисельнішою групою пошкоджених чи зруйнованих закладів культури є клубні заклади.

Загалом постраждали:

  • клубні заклади – 951;
  • бібліотеки – 705;
  • заклади мистецької освіти – 151;
  • музеї та галереї – 114;
  • театри, кінотеатри та філармонії – 36;
  • парки, зоопарки, заповідники – 14;
  • цирки – 3.

Руйнувань зазнали клубні заклади, бібліотеки, музеї, театри, філармонії та заклади мистецької освіти у 280 територіальних громадах різних областей.

Нагадаємо, під час масованої атаки росіян 1 січня під удар потрапив музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича на околиці Львова. Внаслідок атаки дронів-камікадзе в музеї спалахнула велика пожежа. Вогонь охопив фактично всю будівлю. Крім того, ворог поцілив в університет в Дублянах, де 100 років тому вчився Степан Бандера.

А вночі 23 липня російські окупанти вдарили ракетами по Одесі, одна з них влучила по Спасо-Преображенському собору. Внаслідок обстрілу серйозно пошкоджено будівлю храму та дах.

За даними МКІП, Росія за період з 24 лютого 2022 року по 25 вересня 2023 року зруйнувала або пошкодила 835 об’єктів культурної спадщини України.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.