ua en ru

Україні необхідно готуватися до можливого блокування РФ "зернової угоди", - посол у Туреччині

Україні необхідно готуватися до можливого блокування РФ "зернової угоди", - посол у Туреччині Фото: Василь Боднар, посол України у Туреччині (Getty Images)

Україна має розробити альтернативні варіанти експорту на випадок, якщо Росія вирішить заблокувати дію "зернової угоди" після 18 травня.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на брифінг посла України у Туреччині Василя Боднара.

"Нам треба думати над якимись альтернативними варіантами, якщо росіяни спробують заблокувати (зернову - ред.) угоду 18 травня. Звичайно, жоден з посередників не підтримує дій Росії, але коли прийде 18 травня, ми побачимо, як кожна зі сторін буде діяти", - зазначив Боднар.

За його словами, у ситуації, що склалася, потрібно враховувати вибори в Туреччині, а також те, наскільки ООН буде готова натиснути на Росію, щоб продовжити експорт українського зерна морем.

"Можливо, вже зараз нам потрібно формувати плани "Б" та "С", куди підуть кораблі і чи підуть вони, якщо росіяни створюватимуть перешкоди чи блокуватимуть саму ініціативу, чи загрожуватимуть портам", - уточнив посол.

Він також допустив, що всі варіанти вже прораховуються та створено відповідний план. За словами дипломата, якщо Росія вирішить припинити дію "зернової угоди", то це буде важливим сигналом для світу про те, що країна-агресор не дотримується домовленостей.