ua en ru

Україна та Угорщина провели онлайн-зустріч: погодили 5 питань з 11

Україна та Угорщина провели онлайн-зустріч: погодили 5 питань з 11 Фото: Україна та Угорщина провели онлайн-зустріч (president.gov.ua)

Українська та угорська делегації високого рівня провели онлайн-зустріч, на якій обговорили шляхи розв’язання основних питань двостороннього порядку денного.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт президента України.

Українську делегацію очолив керівник Офісу президента Андрій Єрмак, тоді як угорську делегацію очолив міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі Петер Сіярто.

Єрмак зазначив, що з 11 пунктів, які запропонувала угорська сторона, фактично узгодили вже п’ять. У питаннях національних спільнот є узгоджені позиції, які напрацювали та попередньо зафіксували робочі групи.

"Для нас важливо, щоб досягнуті домовленості були не лише узгоджені, а й зафіксовані. Сьогодні буде надана позиція у вигляді конкретних кроків, які бачить українська сторона щодо кожного з блоків питань, які стосуються двосторонніх відносин у частині захисту угорської національної меншини. Ми готові максимально оперативно провести наступну зустріч", - наголосила віцепрем’єр-міністр Ольга Стефанішина.

Також, за результатами переговорів з'явився суттєвий прогрес у розширенні логістичних і транспортних можливостей на спільному кордоні.

Так, у пункті пропуску "Лужанка - Берегшурань" уже цього місяця почнуть пускати вантажівки без обмеження ваги. Крім того, відкриють новий пункт пропуску "Велика Паладь - Надьгодош", що допоможе зменшити черги на кордоні з Угорщиною.

"Нові перспективи на економічному, інфраструктурному, соціальному та інших напрямах дадуть обом нашим країнам змогу стати сильнішими й заможнішими. За кожним із цих напрямів сформовані спільні робочі групи. І вони вже виробили пакет ефективних рішень", - розповів керівник Офісу президента.